Marineschepen.nl
 
   
 

Mogelijke onderzeebootsamenwerking Saab en Lockheed Martin


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-12-2023 | Laatst aangepast: 01-12-2023


Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin gaat onderzeeboten die door Saab worden gebouwd mogelijk voorzien van het combat management systeem (CMS). Dat maakte Lockheed Martin gisteren bekend op de jaarlijkse defensiebeurs NEDS, georganiseerd door de brancheorganisatie NIDV, in Rotterdam.

Lockheed Martin
Op een van de hoeken van de stand van Lockheed Martin, op de NEDS in Ahoy. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Op ÚÚn van de minst opvallende borden van de beurs, stond een toch opvallend statement. Boven een illustratie van een onderzeeboot van Saab viel "Providing world-class combat management systems for Saab submarines" te lezen bij de stand van Lockheed Martin. Het grootste defensieconcern ter wereld, producent van de F-35, het bedrijf achter AEGIS Ún de Mk48 torpedo, biedt Saab dus hun software aan die het hart moet vormen van het gevechtssysteem van de onderzeeboot. Het CMS, dat vooral wordt gebruikt in de centrale van de onderzeeboot, brengt onder andere de informatie van de sonars samen in beeld en geeft de bemanning in de centrale de mogelijkheid doelen aan te vallen.In verband met de huidige aanbesteding voor Nederlandse onderzeeboten zijn alle partijen erg gesloten over specifieke plannen voor Nederland. Dat Lockheed Martin hun CMS aanbiedt aan Saab, wil dan ook niet automatisch zeggen dat de software onderdeel uitmaakt van het Nederlandse aanbod, zo is Marineschepen.nl verteld. Saab zou het CMS immers ook kunnen gebruiken voor andere aanbestedingen, bijvoorbeeld in Canada.

Hoewel dus geen van de partijen nadere informatie wil geven, zal het geen toeval zijn dat de Amerikanen de samenwerking juist tijdens de NEDS bekend maakten.

Amerikaanse wapensystemen
Wat de Amerikanen Saab exact hebben aangeboden, is niet bekend. Lockheed Martin is voor de Amerikaanse onderzeeboten vooral ingeschakeld als integrator van het combat system, waarbij het dus vooral zorgt dat de onderdelen van het gevechtssysteem aan elkaar worden geknoopt. Het bedrijf heeft zelf het CMS geleverd voor de Canadese Victoriaklasse onderzeeboten en heeft meegewerkt aan het CMS van de Spaanse S-80 onderzeeboten van Navantia.
Daarnaast was Lockheed Martin geselecteerd door de Australische marine om het combat system te integreren Ún het CMS te leveren voor de Attackklasse, de inmiddels geannuleerde onderzeeboten die door Naval Group zouden worden gebouwd.

Het Amerikaanse bedrijf is, in tegenstelling tot bij bovenwaterschepen, dus geen CMS-grootmacht voor onderzeeboten. Wat wel in het voordeel is van Lockheed Martin, is dat zij reeds bekend zijn met de integratie van de Amerikaanse Mk48 torpedo en Tomahawk. Zij zijn nota bene zelf de producent van deze torpedo. Zowel de VS, als Canada en AustraliŰ opereren met deze torpedo. Zoals bekend bij veel lezers van deze site, heeft ook Nederland al geruime tijd torpedo's uit de Mk48-familie. Voor de nieuwe onderzeeboten staat Tomahawk op de planning, zoals Defensie eerder zelf bekend maakte.Meer opties
De Mk48 en de Tomahawk kunnen ook worden ge´ntegreerd door Naval Group en door tkMS, hebben beide aanbieders al vanaf het begin gezegd tegen Marineschepen.nl. Voor zover bekend hebben beide bedrijven niet eerder de Mk48-torpedo ge´ntegreerd. Zij hebben wel veel verschillende torpedo's ge´ntegreerd, maar veelal wapens van eigen bodem. De DM2A4 Seehecht van Atlas Elektronik is bijvoorbeeld gekozen voor de nieuwe Duitse en Noorse 212CD. De nieuwe F21 van Naval Group is aan boord van de Franse Barracudaklasse, waarvan de eerste boten net varen.

Ook zonder Lockheed Martin kan Saab zelf een CMS aanbieden. Immers, voor de Zweedse onderzeeboten van de Blekingeklasse (A26), is een Zweeds CMS ontwikkeld. Daar hoefde ook geen Amerikaanse torpedo voor ge´ntegreerd te worden, de Blekingeklasse opereert met de Torped 62 en Torped 47-torpedo's van Saab. Saab heeft wel in de jaren '90 de Australische Collinsklasse gebouwd, maar een ander bedrijf was door AustraliŰ geselecteerd voor het CMS en integratie van de Mk48.

Lockheed Martin mag dan een voorsprong hebben op gebied van integratie van de Mk48, die voorsprong hoeft niet doorslaggevend te zijn, mocht Saab een Lockheed Martin-CMS voorstellen aan Nederland. Defensie gaat, zo meldt het Defensie Projecten Overzicht van september, de Mk48 vervangen. Dat project gaat van start in 2025, als de keuze voor nieuwe onderzeeboten dus al is gemaakt. Momenteel worden alle Nederlandse Mk48-torpedo's omgebouwd tot Mk48 MOD 7 AT. Die versie kan vervangen worden door een nieuwe versie Mk48's (de VS is al bezig met Mod 9), maar een andere torpedo behoort vooralsnog ook tot de mogelijkheden.

MK-48 torpedo
De Mk48 torpedo is het zwaarste wapen van de Nederlandse krijgsmacht. Het wapen is draadgeleid en kan daardoor (op grote afstand) precies tot onder het doel gestuurd worden. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Transatlantisch signaal
De Amerikaanse link met Zweden is niet de enige die opvalt in de onderzeebootprogramma's van Saab. Eerder werd bekend dat Saab met Damen als enige de Thales UK 2076 sonar mogen aanbieden. Dit pakket met sonars en processoren, ontwikkeld voor onder andere de Britse nucleaire Astuteklasse onderzeeboten, genoot enkele jaren terug nog de voorkeur bij Defensie.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen