Defensie verwacht op dit moment dat het bezwaar dat de Duitse werf tkMS indiende nadat de (voorlopige) winnaar bekend was gemaakt, geen vertraging in het onderzeebootprogramma zal opleveren. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Maat benadrukt wel dat, zolang de rechtszaak loopt, geen contract wordt afgesloten met de winnende werf.
De stand van tkMS op de NEDS-beurs in november 2023. Op de voorgrond de 212CD die tkMS voor Duitsland en Noorwegen gaat bouwen en die de basis vormde voor het voorstel voor Nederland. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Nadat op 15 maart in Den Helder bekend was geworden dat de Franse werf Naval Group de aanbesteding voor onderzeeboten had gewonnen, kregen de werven de tijd om zich te buigen over het zogenaamde gunningsbesluit. Aanvankelijk hadden zij vijftien dagen de tijd, maar omdat de werven hadden aangegeven meer tijd nodig te hebben voor hun analyse, werd dat opgerekt tot achtentwintig dagen, zo meldt de brief.
Op 12 april, toen deze zogenaamde Alcatelperiode, afliep, bleek dat één van de twee werven bezwaar had gemaakt. Saab en Damen maakten bekend dat zij geen juridische stappen wilden zetten, omdat de voorlopige keuze "beoordeeld moeten worden in het parlement, waar deze politieke discussie thuishoort".
Volgens het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung diende tkMS al op 29 maart een bezwaar in bij de rechtbank van Den Haag. Van der Maat schrijft in zijn brief dat Defensie samen met de Landsadvocaat de dagvaarding bestudeert.
Het kort geding dat door tkMS is aangespannen heeft vooralsnog geen gevolgen voor de "mijlpalenplanning", schrijft Van der Maat. Ieder bouwtraject wordt gekenmerkt door tal van mijlpalen, bijvoorbeeld goedkeuring van het voorlopige ontwerp tot en met de proefvaart. Ook zal het debat over de D-brief (en dus de uitkomst van de aanbesteding) in de Tweede Kamer als het aan het kabinet ligt niet worden verplaatst. Dat debat staat gepland op 3 juni.
Zolang het bezwaar loopt zal Defensie, zo staat in de brief, "geen contractuele verplichtingen aangaan met de voorlopige winnaar". Tijdens het debat over onderzeeboten op 13 maart had Van der Maat gezegd dat het plan is om "rond de zomer over te gaan tot het tekenen van het contract met de winnende werf", uiteraard na goedkeuring van de D-brief door de Tweede Kamer. Dat Defensie rond die tijd het contract wil ondertekenen, heeft er mee te maken dat de offertes in juli verlopen.
Van der Maat heeft inhoudelijk niets bekend gemaakt over het bezwaar. tkMS had eerder aangegeven niet inhoudelijk in te willen gaan op de zaak zolang deze bij de rechter ligt. Zeker is wel dat er bij tkMS veel onvrede is over de koers die Defensie heeft gevolgd als het gaat om de plannen voor een MOTS evolved-onderzeeboot, zoals al eerder beschreven in deze update.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.