Marineschepen.nl
 
   
 

Noorse marine hoopt fregat nu half januari te kunnen bergen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-01-2019 | Laatst aangepast: 09-01-2019


Het Noorse fregat KNM Helge Ingstad ligt twee maanden na de aanvaring nog altijd onder water. Pogingen om het schip eind december te bergen konden niet doorgaan. De Noorse marine hoopt nu half januari het gezonken schip te kunnen lichten. Ondertussen heeft de marine zich ook voorzichtig uitgesproken over de toekomst van de Helge Ingstad; veel hangt af van het roesten als het schip eenmaal boven water is, maar dat het fregat de komende jaren niet zal varen is zeker.

Helge Ingstad
KNM Helge Ingstad zakte door de storm op 31 december nog eens 30 centimeter. (Foto: Noorse marine)

Rond Kerstmis zou het nog vrij nieuwe fregat van de Fridtjof Nansenklasse boven water worden getild, maar mede door slecht weer werd dat uitgesteld. De storm op Oudjaarsdag zorgde er vervolgens voor dat het alleen maar dieper kwam te liggen. Daardoor lag ook het deel waar vier kettingen onder moesten komen, op de rotsen.

De duikers hadden daardoor te weinig ruimte om de hijskettingen te plaatsen, meldde de Noorse marine. Bij de plaatsing van de 12 tot 15 ton zware kettingen zijn 20 mensen betrokken. Inmiddels hebben de bergers en de marine mogelijk een oplossing om ook de laatste kettingen te kunnen plaatsen. Maar de tijd dringt want kabels waarmee de Helge Ingstad vastligt zijn door de storm beschadigd en de rotsen waar ze op zijn bevestigd vertonen scheuren.

Half januari hoopt de marine de Helge Ingstad boven water te krijgen. Dan breekt een cruciale fase aan volgens de bevelhebber van de Noorse marine vice-admiraal Nils Andreas Stensønes. "Hoe langer het fregat onder water is, hoe groter de schade. Maar zodra het boven water komt en er komt zuurstof bij, begint het sterk te roesten. We hebben een plan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken. Toch hebben we het over jaren voor het schip weer in bedrijf kan worden gesteld, als het al mogelijk is om het nog te redden," zei Stensønes tegen de publieke omroep NRK.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Helge Ingstad blijft voorlopig onder water

Bemanning dacht dat de olietanker land was

Hoe ging de botsing?

Bemanning had niet meer dan ondergoed