Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Holland met mariniers naar Ha´ti


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-08-2021 | Laatst aangepast: 18-08-2021


Volgens berichten die Marineschepen.nl ter oren zijn gekomen, zal op korte termijn ook een of meerdere Nederlandse marineschepen naar Ha´ti gaan om ingezet te worden. Het ministerie van Defensie wilde dinsdagavond niet op deze berichten ingaan. Inmiddels is ook de Britse tanker RFA Wave Knight onderweg naar het door een aardbeving getroffen eiland. Uit nieuwe informatie zou blijken dat het gaat om Zr.Ms. Holland met eenheden van het Korps Mariniers.

Holland
Zr.Ms. Holland, een van de vier patrouilleschepen van de Hollandklasse is momenteel het stationsschip in het Caribisch gebied. (Foto: Defensie)

Dinsdagmiddag publiceerde Marineschepen.nl al een artikel over de plannen van de Amerikaanse marine om twee marineschepen te sturen, naast helikopters, maritieme patrouillevliegtuigen en kustwachtcutters. Over Nederlandse inzet was nog geen informatie, maar dinsdagvanavond (Nederlandse tijd) zouden de plannen rond die inzet concreter zijn geworden, zo heeft Marineschepen.nl dus begrepen.Bij Marineschepen.nl was bij het plaatsen van de eerste versie van dit artikel niet bekend welke eenheden worden ingezet. Zowel het patrouilleschip Zr.Ms. Holland, als natuurlijk Zr.Ms. Pelikaan is in de West, ter land zijn er eenheden van het Korps Mariniers en de Koninklijke Landmacht die zich voorbereid hebben op inzet na een natuurramp.

Nieuwe informatie spreekt over inzet van Zr.Ms. Holland, aangevuld met eenheden van het 32e Raidingsquadron van het Korps Mariniers. Deze eenheid heeft de Marinierskazerne Savaneta als thuisbasis. De Holland beschikt ook over een NH-90 helikopter.Ondertussen is de nood nog steeds hoog op Ha´ti, waar het dodental is opgelopen naar 1900. Het eiland werd bovendien niet gespaard door nieuw natuurgeweld.
Rond deze tijd van het jaar worden vooral orkanen verwacht, maar aardbevingen zijn altijd mogelijk zoals nu weer blijkt. Overigens is slecht weer niet uitgesloten; dinsdag trok tropische storm Grace over het getroffen eiland en zorgde voor hevige neerslag.

Niet alleen Nederland en de VS sturen schepen. Groot-BrittanniŰ heeft ook besloten om een marineschip te sturen. Het gaat om RFA Wave Knight, een bevoorradingsschip dat juist in de regio is om in het orkaanseizoen hulp te verlenen. Vanuit Barbados heeft het schip koers gezet naar Ha´ti.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Amerikanen sturen hulp naar Ha´ti

Holland en Pelikaan helpen na orkaan

Pelikaan na aardbeving naar Ha´ti