Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch eskader met kruiser Marshal Ustinov begeleid door Zr.Ms. Rotterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-09-2022 | Laatst aangepast: 06-09-2022


Het Russische verband onder leiding van de kruiser Marshal Ustinov is gisteren door de Noordzee gevaren, begeleid door onder andere Zr.Ms. Rotterdam. Het Britse fregat HMS Richmond en het Belgische patrouilleschip BNS Castor schaduwden de Russische schepen ook.

Marshal Ustinov
RFS Marshal Ustinov op de Noordzee. Meer foto's onderaan deze pagina. (Foto: Defensie)

Gistermiddag arriveerden de Russische kruiser Marshal Ustinov (Slavaklasse), het fregat Vice-Admiral Kulakov (Udaloyklasse) en tanker Vyazma (Kaliningradneft) in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ). Het drietal was eerder in de Belgische EEZ. Het Belgische patrouilleschip BNS Castor werd daarop naar zee gestuurd om de schepen te onderscheppen en te volgen.De Russische schepen kregen daarna Nederlandse begeleiding in de vorm van Zr.Ms. Rotterdam. Het amfibisch transportschip had zondag de Wereldhavendagen achter zich gelaten in verband met deze inzet. Volgens een woordvoerder van de marine was de Rotterdam het aangewezen platform omdat de Rotterdam op dat moment de rol van 'schip van de wacht' had. De laatste jaren zijn vaker schepen anders dan fregatten ingezet om buitenlandse marineschepen te escorteren. Zo werd vorig jaar het civiel gehuurde schip GeoSea nog naar zee gestuurd toen Iraanse schepen door de Noordzee voeren.Marineschepen mogen volgens het zeerechtverdrag door een EEZ van een land varen en onder striktere voorwaarden door de territoriale wateren (onschuldige doorvaart). De Russische schepen zijn echter steeds ver van de Nederlandse territoriale wateren gebleven. Zij voeren tussen Nederland en Engeland in. Gisteravond rond 19:30 uur Nederlandse tijd voer het Russische eskader bijvoorbeeld 100 kilometer uit de Nederlandse kust ter hoogte van Alkmaar. De territoriale wateren reiken tot ruim 22 kilometer (12 zeemijl) uit de kust.

EEZ
De route van de drie Russische schepen door de Nederlandse Exclusieve Economische Zones (lichtblauw) en omringende landen. (Bron: Inwind/ Wikipedia.org en Vesselfinder.com)

Aan het einde van de ochtend hebben de Russische schepen de Nederlandse EEZ weer verlaten en koersen zij ten noorden van Friesland in noordoostelijke richting. Het Type 23-fregat HMS Richmond, dat de Russen vanaf de zuidkust van Engeland had gevolgd, is aan het begin van de middag omgedraaid en vaart via de Nederlandse EEZ naar het zuiden.

Marshal Ustinov
De Ustinov met Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Defensie)

Marshal Ustinov
De Kulakov met HMS Richmond. (Foto: Defensie)

Marshal Ustinov
Vice-Admiral Kulakov. (Foto: Defensie)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ustinov nadert Noordzee

Ustinov naar Middellandse Zee