Marineschepen.nl
 
   
 

'Russische landingsschepen morgen in Zwarte Zee'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-02-2022 | Laatst aangepast: 07-02-2022


Zes Russische landingsschepen verlieten half januari de Oostzee en koersten gezamenlijk naar de Middellandse Zee. "Om er te oefenen", zei de Russische marine. Volgens journalisten van het Duitse ZDF en de Amerikaanse publieke radiozender NPR passeren de zes morgen en overmorgen echter de Bosporus, op weg naar de Zwarte Zee. Vannacht zou bovendien de Russische Slavaklasse kruiser Marshal Ustinov de Middellandse Zee in zijn gevaren.

Ropucha
Olenegorskiy Gornyak, een landingsschip van de Ropuchaklasse in de Middellandse Zee. (Foto: Russische marine)

Rusland is bezig met een militair-logistieke operatie van jewelste. Uit alle windstreken komen tanks, vliegtuigen, helikopters en vele tienduizenden militairen naar de grens met Oekra´ne. Op zee is de Russische marine actief, maar was tot op heden minder duidelijk bezig met deze operatie. Tussen de verschillende oefeningen op zee door, vielen de zes landingsschepen op. De samenkomst van de zes in de Middellandse Zee bijna een maand geleden zorgde ervoor dat Zweden extra militairen naar het eiland Gotland stuurde.Maar toen de schepen van de Noordelijke Vloot en de Oostzeevloot onverwachts de Oostzee verlieten, was alleen duidelijk dat de Baltische Staten van deze schepen voorlopig niets hoefden te vrezen. Zouden ze naar de Zwarte Zee gaan? Na passage langs Gibraltar stoomden ze op richting de Russische basis in Tartus, SyriŰ. Deze haven werd dit weekend na een korte stop verlaten en sindsdien melden verschillende media dat de vijf landingsschepen van de Ropuchaklasse en het Ivan Grenklasse landingsschip om Turkije heen naar het noorden varen.

De passage door de Bosporus zou -zo meldt ZDF-journalist Elmar Thevessen- zijn aangemeld bij de Turkse autoriteiten voor dinsdag (eerste groep) en woensdag (tweede groep). Vrijdag zou de Kiloklasse onderzeeboot Rostov-on-Don volgen.
Deze informatie is vooralsnog niet bevestigd, wel zegt de Amerikaanse publieke radiozender NPR ook 'van bronnen' te hebben begrepen dat de zes op weg zijn naar de Zwarte Zee.

Eerste groep
• Korolev (130, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)
• Minsk (127, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)
• Kaliningrad (102, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)

Tweede groep
• Pyotr Morgunov (017, Ivan Grenklasse, Noordelijke Vloot)
• Olenegorskiy Gornyak (012, Ropuchaklasse, Noordelijke Vloot)
• Georgiy Pobedonosets (016, Ropuchaklasse, Noordelijke Vloot)Frederik van Lokeren schreef eerder voor Marineschepen.nl dat met de samenvoeging van de landingsschepen met de amfibische middelen van de Zwarte Zee, een amfibische vloot kan worden gevormd om een bataljon Marine Infanterie te transporteren.

Vandaag meldde de Russische marine bovendien dat afgelopen weekend bij Sebastopol een amfibische oefening is gehouden met twee landingsschepen uit de Zwarte Zee Vloot.

Meer Russische schepen de Middellandse Zee in?
Rusland is momenteel in meer zeegebieden actief. De afgelopen dagen hebben meerdere Russische marineschepen geoefend ten zuidwesten van Ierland. Het ging om de volgende schepen:

• Admiral Kasatonov (fregat, Admiral Gorshkovklasse)
• Marshal Ustinov (kruiser,Slavaklasse)
• Vice-admiral Kulakov (torpedobootjager, Udaloyklasse)
• SB-406 (sleepboot, Slivaklasse)
• Vyazma (bevoorradingsschip, Kaliningradneftklasse)

Volgens de Russische marine hebben de Kasatonov en de Ustinov luchtverdedigingsoefeningen gehouden. Ze werden in ieder geval nauwlettend in de gaten gehouden door Amerikaanse, Britse en Franse marineschepen. Vooral de Ierse marine en Ierse luchtmacht leken erg actief in het schaduwen van de Russen.

Ustinov
Marshal Ustinov, Slavaklasse, vorige week gefotografeerd door de Ierse marine. (Foto: Ierse marine)

De oefeningen lijken ten einde en nu is de vraag waar deze schepen naar toe gaan. De Vyazma dook zondagochtend voor Gibraltar, waar het bevoorradingsschip werd gespot tijdens een passage de Middellandse Zee in. Zondagavond verscheen kort een mogelijk AIS-signaal van de kruiser Marshal Ustinov, vlak voor diezelfde in- en uitgang van de Middellandse Zee. Vanochtend was ook een mogelijk signaal te zien van de Ustinov, gevolgd door een Amerikaans marineschip. Dat zou dan gaan om Arleigh Burkeklasse destroyer USS Roosevelt.

Zeker is dat er schepen van de Pacifische Vloot in de Middellandse Zee zijn. Torpedobootjager Admiral Tributs (Udaloyklasse) werd er bijvoorbeeld gefotografeerd, satellietbeelden lieten ook Slavaklasse Varyag zien tijdens de passage door het Suezkanaal.

Waarom Rusland deze schepen naar de Middellandse Zee stuurt is niet duidelijk. Mogelijk zullen zij samen gaan oefenen of doorvaren naar de Zwarte Zee.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Bijzondere Russische oefening

Russische schepen in Middellandse Zee en Noordzee