Marineschepen.nl
 
   
 

Weer brengt Oekra´ne Russisch marineschip tot zinken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-02-2024 | Laatst aangepast: 14-02-2024


Het Russische landingsschip Caesar Kunikov is vanochtend tot zinken gebracht tijdens een aanval met onbemande vaartuigen. Dat zegt het Oekra´ense ministerie van Defensie, dat bovendien beelden heeft gedeeld van de aanval. Rusland heeft een verlies van een landingsschip vandaag nog niet bevestigd. Wel had Moskou eerder gezegd dat er drones waren uitgeschakeld in de Zwarte Zee.

Caesar Kunikov
De Caesar Kunikov op archiefbeeld. Het landingsschip van de Ropuchaklasse maakt deel uit van de Zwarte Zeevloot en heeft normaliter zo'n 90 personen aan boord. (Foto: Russische marine)

De aanval van vanochtend had plaats dicht bij de kust van de Krim. Een Oekra´ense nieuwszender publiceerde vanochtend beelden van rook voor de kust. Dat zou ter hoogte van het plaatsje Koreiz zijn geweest, aan de zuidpunt van het door Rusland geannexeerde schiereiland.Ook op de beelden vanaf de varende drones die het Russische schip aanvielen, is te zien dat het landingsschip bij de kust voer.Net als enkele weken terug werd de aanval op de Caeasar Kunikov uitgevoerd met meerdere drones. Ook nu zijn beelden van een grote explosie te zien. Al lijkt het landingsschip zich veel minder te verweren dan de Ivanovets van de Tarantulklasse. Aan het eind van het filmpje, is duidelijk zichtbaar dat het Russische schip grote slagzij maakt over bakboord en dreigt te kapseizen.Magura V5
De situatie voor de Russische Zwarte Zeevloot wordt met weer een Oekra´ens succes steeds nijpender. Rusland beschikt in die wateren veelal over oude schepen met, voor verdediging tegen zwermaanvallen met drones beperkte sensoren en wapensystemen. Ook de Caesar Kunikov, 38 jaar, bleek niet bestand tegen een dergelijke aanval.

Tijdens deze aanval was, net als bij vorige aanvallen, een hoofdrol weggelegd voor de Magura V5 varende drone. Dat laat het Oekra´ense ministerie van Defensie weten. Deze USV die van explosieven is voorzien is slechts 5,5 meter lang, maar heeft een bereik van 800 km en haalt snelheden van bijna 80 km per uur. De drone is niet autonoom, maar wordt op afstand bestuurd.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Korvet tot zinken gebracht