Marineschepen.nl
 
   
 

'Russisch korvet tot zinken gebracht met varende drones'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-02-2024 | Laatst aangepast: 01-02-2024


Volgens Oekraïne is afgelopen nacht nabij de Krim met succes een aanval uitgevoerd op het Russische Tarantulklasse korvet Ivanovets. Het schip zou zijn gezonken, maar dat is niet bevestigd, al is dat op beelden die het Oekraïense ministerie van Defensie heeft verspreid wel te zien.

Ivanovets
RFS Ivanovets, een van de drie Tarantulklasse 'raketkorvetten' van de Zwarte Zeevloot. Deze schepen hebben een bemanning bestaande uit zo'n 50 personen. (Foto: Russische Defensie)

Het schip dat zou zijn gezonken is de Ivanovets, een klein marineschip dat in december 1989 in dienst werd gesteld. De schepen van de Tarantulklasse (in dit geval Project 12411-M) hebben een lengte van ruim 56 meter en een waterverplaating van zo'n 500 ton. Ter vergelijking, een patrouilleschip van de Hollandklasse is 108 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 3750 ton. Fregatten zijn doorgaans nog groter.Op de beelden die door de Oekraïense Defensie zijn verspreid is te zien dat een schip van de Tarantulklasse wordt genaderd. Aan de hand van fonteintjes in het water valt op te maken dat de bemanning het schip probeert te verdedigen. Desondanks nadert de varende drone het schip. Zeker drie onbemande scheepjes (USV's) weten het schip te naderen: één in de midscheeps en twee aan de achterzijde. Bij de naderingen valt op dat bij twee van de drie aanvallen het Russische schip stilligt, bij één aanval (van achteren) vaart het nog. Op andere beelden zijn grote ontploffingen te zien, maar het is niet duidelijk of dat van dit schip en deze aanval is.

Tegen het einde van het filmpje is te zien hoe het schip slagzij maakt naar stuurboord. Beelden daarna tonen het schip dat achteruit de diepte in zakt.Ivanovets
Het schip maakt slagzij. (Beeld: Oekraïense Defensie)

Ivanovets
De laatste seconden van het schip boven water. (Beeld: Oekraïense Defensie)

De aanval werd uitgevoerd door meerdere USV's, maar het is niet duidelijk door welk type vaartuigen precies. Oekraïne heeft deze drones zelf ontwikkeld en stuurt deze aan vanuit Oekraïne. Onlangs toonde het land wel een nieuwe generatie systemen.De aanval is het zoveelste succes van de Oekraïense strijdkrachten in de Zwarte Zee. Rusland heeft onder andere de kruiser Moskva, een aantal landingsschepen en een onderzeeboot verloren. Deels door aanvallen met raketten, maar ook boekten onbemande vaartuigen successen.

Verdediging tegen drones
Sinds oktober 2022 worden Russische schepen aangevallen door varende drones; kleine scheepjes die laag op het water zitten en niet eens zo heel hard gaan. Niet alle Oekraïense aanvallen zijn succesvol, toch is een aantal Russische schepen geraakt door deze bestuurde bommen.

Kunnen marineschepen zich wel verdedigen tegen varende drones? Zeker. Maar daar moet je je schip wel op inrichten en dat lijken de Russen niet voldoende te hebben gedaan. Toen de Ivanovets, net als een aantal andere Russische schepen, werd gebouwd, was dit geen grote dreiging.

Desondanks zijn schepen van de Tarantulklasse niet helemaal kansloos tegen een aanval met drones. Zij hebben immers twee AK-630-snelvuurkanons die 4.000 tot 5.000 schoten per minuut halen. Zij zijn ontworpen tegen lucht- en zeedoelen. Toch slaagden ze er niet in om de aanval af te slaan. Een goede verdediging begint bij het tijdig waarnemen van inkomende doelen. Dan moeten snel de juiste wapens worden gekozen en moeten zij met behulp van radar of elektro-optische sensoren snel en gericht kunnen vuren. Behalve systemen als de AK-630, zouden ook gewone kanons en raketten ingezet kunnen worden. Dan kan een aanval door meerdere drones worden afgeslagen.

Meer over de verdediging tegen varende drones.
Het verlies van de Ivanovets is zelf geen groot verlies voor de Zwarte Zee-vloot. Het is een klein schip dat wel razend snel is (36 knopen) en met de Moskit (SS-N-22 Sunburn) een bekend wapen tegen andere schepen heeft, maar het heeft geen wapens die echt tegen Oekraïne ingezet kunnen worden. Niet tegen doelen op land, maar dus ook niet voldoende tegen drones.

Ondanks de geringe gevechtswaarde in de Zwarte Zee, zou het zinken van de Ivanovets toch weer een behoorlijk succes zijn voor Oekraïne. Het geeft opnieuw aan dat geen Russisch schip zich in de Zwarte Zee veilig kan wanen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Slagzij na drone-aanval

Ivan Khurs geraakt door drone

Fregat en haven aangevallen met drones