Marineschepen.nl
 
   
 

ILS-samenwerking Verebus en Hatenboer-Water


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-12-2023 | Laatst aangepast: 08-12-2023


Vorige week tekenden Verebus en Hatenboer-Water een samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot marinegerelateerde projecten, zo lieten beide bedrijven Marineschepen.nl weten tijdens de NEDS. Hatenboer-Water is een wereldwijde speler op het gebied van waterbehandelingsinstallaties, Verebus is specialist op gebied van Integrated Logistics Support (ILS). Bij de aankoop van een systeem vragen marines steeds vaker om ILS-informatie, zoals documentatie, reservedelen, en training. Hatenboer-Water laat de ILS-werkzaamheden nu over aan Verebus.

ondertekening NEDS
Ondertekening van de samenwerking door Pieter van Breugel (Verebus) en Willem Buijs (Hatenboer-Water) op de stand van Verebus tijdens de defensiebeurs NEDS, georganiseerd door brancheorganisatie NIDV. (Foto: Verebus)

Het Schiedamse bedrijf Hatenboer-Water levert onder andere systemen om aan boord van schepen zeewater om te zetten in drinkwater voor de bemanning. Deze drinkwatersystemen van Hatenboer-Water zijn al decennia te vinden op tal van Nederlandse marineschepen; van fregatten tot amfibische transportschepen. Systemen van Hatenboer-Water zijn ook te vinden aan boord van het in aanbouw zijnde Combat Support Ship Den Helder en het bedrijf levert voor marineschepen in het buitenland, bijvoorbeeld voor het Mexicaanse fregat Benito Juárez.Ondanks een jarenlange samenwerking verandert er wel wat. De Nederlandse marine, maar ook andere marines, hebben bij aankoop van systemen veel meer oog voor de periode na de levering. Zij willen data en plannen voor de logistieke ondersteuning gedurende de hele levensduur van het systeem, met andere woorden: ILS. ILS ondersteunt bij het onderhouden van systemen, inzetten van bedrijfsmiddelen en personeel, aankopen, opslaan en gebruiken van reservedelen en beheersen van de levensduurkosten van systemen.

Hatenboer-Water
Een installatie voor de nabehandeling van drinkwater aan boord van amfibisch transportschip Zr.Ms Rotterdam. (Foto: Defensie)

"Wij merken inderdaad dat Defensie er meer dan voorheen voor kiest ILS-pakketten mee te laten leveren. Partijen die hier niet in thuis zijn, zijn vaak veel tijd kwijt om invulling te geven aan de complex ogende eisen" zegt directeur Pieter van Breugel van ILS-specialist Verebus. "Verebus heeft hier ruime ervaring mee en was ook initiatiefnemer van het ILS Platform van de NIDV. Wij kunnen de eisen beoordelen en zorgen dat de ILS-producten er komen. Wij kijken uit naar een prettige voortzetting van de samenwerking met Hatenboer Water.""Wij willen ons volledig blijven richten op onze expertise en specialismen, zijnde de hardware en engineeringswerkzaamheden voor waterbehandelingssystemen” zegt Willem Buijs, CEO van Hatenboer. “Wij worden steeds vaker gevraagd ook ILS-informatie te leveren, maar dit laten we liever over aan een daarin gespecialiseerde partij."

Beide partijen werken momenteel samen aan projecten waar ondersteuning op het gebied van S1000D, S2000M en LSA aan de orde is. Op basis van de ervaringen is Hatenboer dus voornemens komende ILS-werkzaamheden volledig uit te besteden aan Verebus.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen