Marineschepen.nl
 
   
 

Waarschuwingsschoten in Koreaanse wateren na passage zeegrens


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-10-2022 | Laatst aangepast: 24-10-2022


Voor het eerst in vijf jaar voer een Noord-Koreaans schip over de zogenaamde Northern Limit Line die de wateren tussen Noord en Zuid-Korea van elkaar scheidt. De passage leverde direct een reactie op; een Zuid-Koreaans marineschip loste waarschuwingsschoten. Noord-Korea volgde met waarschuwingsschoten met raketartillerie vanaf land.

Pohang
Archiefbeeld van een Pohangklasse korvet van de Zuid-Koreaanse marine. (Foto: Zuid-Koreaanse marine)

Volgens het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie voer vanochtend om 03:42 uur lokale tijd het Noord-Koreaanse koopvaardijschip Mupo (of Mupoho) over de Northern Limit Line. Dat gebeurde zo'n 27 km ten noordwesten van het Zuid-Koreaanse eiland Baengnyeongdo. Een Zuid-Koreaans marineschip vuurde twintig schoten met een M60-machinegeweer. Na veertig minuten voer het Noord-Koreaanse schip terug richting thuiswateren.Het incident werd later vandaag gevolgd door tien schoten met raketartillerie (MLRS) door de Noord-Koreaanse krijgsmacht vanaf land, nadat volgens Noord-Korea een schip van de zuiderburen de lijn was overgestoken. De raketten belandden in zee.

NLL
De Northern Limit Line. (Beeld: Midway)

Vooralsnog is het bij de waarschuwingsschoten gebleven, er is geen schade en er zijn geen gewonden. Toch is dit het zoveelste incident in een regio waar de spanningen maar blijven toenemen. Een Noord-Koreaans koopvaardijschip dat de grens in zee passeert is een nieuwe stap. Opvallend is dat Seoul zich naar eigen zeggen ook geconfronteerd ziet met steeds meer illegale Chinese vissers in de wateren ten zuiden van de Northern Limit Line.Daarnaast is er natuurlijk de grotere dreiging van ballistische raketten. Noord-Korea heeft sinds maart dit jaar namelijk al veertig ballistische raketten gelanceerd, waarvan zes raketten deze maand. Een lancering had plaats vanuit een lanceerinrichting onder water (het is onbekend of dit een test was voor een onderzeeboot of een nieuwe tactiek van lanceerinrichtingen onder water) en begin deze maand vloog een Noord-Koreaanse ballistische raket over een Japans eiland.

Eerdere confrontaties
Hoewel het al even geleden is, zijn de wateren rond de Northern Limit Line in het verleden vaker onderdeel geweest van (bloedige) confrontaties tussen de Noord en Zuid-Koreaanse marines. Noord-Korea erkent de lijn, die het land in dat gebied zo'n drie zeemijl territoriale wateren geeft en niet is aangepast aan de twaalfmijlszone, niet. In 1999 kwam het tot een vuurgevecht tussen Koreaanse schepen, waarbij één Noord-Koreaans schip zonk en zo'n 30 mensen om het leven kwamen. 19 militairen sneuvelden in 2002 nadat Noord-Koreaanse schepen de lijn passeerden en een gevecht tussen acht schepen uitbrak. Deze confrontatie werd in 2015 verfilmd. In 2010 zonk het Zuid-Koreaanse korvet ROKS Cheonan, vermoedelijk door een Noord-Koreaanse torpedo, waarbij 46 bemanningsleden omkwamen.


Volgens Noord-Korea zijn de activiteiten een reactie op de Zuid-Koreaanse oefeningen die een voorbereiding zouden zijn op een invasie van Noord-Korea. Een maand geleden oefende het Amerikaanse vliegkampschip USS Ronald Ragean met de Zuid-Koreaanse marine. Eind augustus had de grote oefening Ulchi Freedom Shield plaats, waarbij ook met carriers en amfibische operaties werd geoefend. Volgende week staan oefeningen van zowel de Amerikaanse als Zuid-Koreaanse luchtmacht op het programma.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Noord-Koreaanse dreiging versterkt regionaal partnerschap

Korea's schieten op elkaar

Zuid-Koreaans korvet gezonken