Marineschepen.nl
 
   
 

Marine in de West bereidt zich voor op orkaan Irma


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-09-2017 | Laatst aangepast: 05-09-2017 14:00 uur


De voorbereidingen voor het leveren van noodhulp door Defensie in het Caribisch gebied zijn in volle gang. Orkaan Irma is in kracht toegenomen en zal woensdagmiddag Nederlandse tijd over Sint Maarten, Saba en Sint Eustasius trekken.

Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan. (Foto: Defensie)

Voor meer updates: volg dit liveblog

Orkaan Luis trok in 1995 een spoor van vernieling over Sint Maarten. Vier mensen kwamen om, dertig mensen raakten gewond. Eilandbewoners in de West vrezen opnieuw een ramp. Niet alleen de hoge windsnelheden van 185 km per uur baart men zorgen, ook de enorme regenval is te veel voor de eilanden. Zowel de gebouwen als de infrastructuur zijn niet voorbereid op dit natuurgeweld.Premier William Marlin van Sint Maarten had daarom afgelopen vrijdag al om aanvullende hulp gevraagd, orkaan Irma was toen een orkaan van de tweede categorie. Inmiddels heeft Irma aan kracht gewonnen naar categorie vier.

Noodhulp na een orkaanpassage is één van de taken van Defensie in het Caribisch gebied. Onder leiding van brigade-generaal der mariniers Peter Jan de Vin worden voorbereidingen getroffen voor de orkaanpassage.De belangrijkste Nederlandse steunpunten bevinden zich op Aruba en Curacao, en liggen buiten bereik van de orkaan. Hiervandaan worden wel de eenheden ingezet. Maandag arriveerden Nederlandse mariniers op het vliegveld van Sint Maarten, die het bestaande detachement moeten versterken. Ook naar de andere eilanden werden vanuit Aruba en Curacao militairen ingevlogen. In totaal gaat het om bijna honderd militairen.Het stationschip Zr.Ms. Zeeland en het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan bereiden zich ook voor op inzet. De twee Nederlandse marineschepen in de West zullen na de passage van Irma hulp gaan verlenen.

Zr.Ms. Zeeland, die aan het begin van de term in het nieuws was in verband met motorproblemen, was afgelopen weekend in de buurt van Curacao op zee aan het oefenen met mariniers en de Amerikaanse kustwacht in drugsbestrijding. Zr.Ms. Pelikaan vertrok maandag vanuit het oostelijk gelegen eiland Barbados, in de richting van de thuisbasis, zo meldde de commandant van het schip LTZ1 Menno van der Eerden via Twitter. Vandaag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) kan het ondersteuningsschip Willemstad bereiken.

Zowel Zr.Ms. Zeeland als Zr.Ms. Pelikaan zijn ingericht voor het leveren van noodhulp. Beide schepen kunnen mariniers, voertuigen en levensmiddelen meenemen. Ook kunnen zij drinkwater maken en middels bootjes moeilijk te bereiken gebieden bezoeken.De Nederlandse schepen zijn in de West met regelmaat ingezet na orkaanpassages. In 2004 werd hulp verleend na passage van orkaan Ivan langs Aruba, Bonaire en Curacao, een tropische storm trof in september 2015 het eiland Dominica waarna de Pelikaan werd ingezet, in oktober 2016 leverden Zr.Ms. Pelikaan en Zr.Ms. Holland hulp nadat orkaan Matthew veel schade had aangericht op Haïti. In 2005 werd het net afgeloste stationsschip Zr.Ms. Van Amstel wat verder gestuurd toen de Amerikaanse stad New Orleans werd getroffen door orkaan Katrina, het fregat leverde daar samen met de Amerikaanse marine ondersteuning.

Voor meer updates: volg dit liveblogcomments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Pelikaan