Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe naam Zr.Ms. Amsterdam bekend


Bericht geplaatst: 14-08-2014
Laatst aangepast: 14-08-2014


Het Ministerie van Defensie van Peru heeft de nieuwe naam van hun toekomstige "buque logístico" bekend gemaakt; Tacna, naar een stad in het zuiden van Peru. Het bevoorradingsschip is inmiddels verkocht en zal in december dit jaar overgedragen worden aan het Zuid-Amerikaanse land. Behalve de nieuwe naam lijkt er ook iets meer bekend te zijn over het prijskaartje van Zr.Ms. Amsterdam.

Zr.Ms. Amsterdam
Dit voor velen bekende beeld behoort straks tot het verleden, althans op de Noordzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Van Amsterdam naar Tacna
Peru houdt het tempo rond de verwerving van het Nederlandse bevoorradingsschip er goed in. Gisteren meldde het Ministerio de Defensa op hun website dat Zr.Ms. Amsterdam vanaf december dit jaar door het leven zal gaan als Buque Armada Peruana (BAP) Tacna. Daarmee blijft het schip dat ooit in Hardinxveld-Giessendam werd gebouwd de naam van een stad behouden.Het verkoopcontract van Zr.Ms. Amsterdam werd reeds eind juni ondertekend, toen was de nieuwe Peruaanse bemanning overigens al lang en breed aan het inslingeren op hun nieuwe logistieke ondersteuningsschip. Peru wil de Amsterdam namelijk al begin 2015 in kunnen zetten als door het natuurverschijnsel El Niño noodhulp nodig is. Peru loopt rond die tijd jaarlijks kans op modderlawines en aardverschuivingen door zware regenval.

Verkoopprijs Amsterdam
Voor hoeveel het 17 miljoen kilo zware schip over de spreekwoordelijke toonbank ging, is geheim. Toch wordt in de Peruaanse (defensie-)media al enige tijd een bedrag genoemd van rond de 50 miljoen euro. Vandaag sprak de Spaanstalige defensiewebsite Defensa.com van een bedrag van 52 miljoen euro. Voor ontwikkeling en bouw van de bevoorrader werd 22 jaar geleden 278 miljoen gulden gereserveerd.Ondanks dat Zr.Ms. Amsterdam al verkocht is, ligt het schip niet werkloos in de haven. Het vaart nu samen met Zr.Ms. Van Speijk en BNS Leopold 1 (ex-Hr.Ms. Karel Doorman) richting de Middellandse Zee. Onderweg wordt de toekomstige Peruaanse bemanning opgeleid door een Nederlandse trainingsstaf.

De taken van Zr.Ms. Amsterdam worden overgenomen door het Joint Support Ship Karel Doorman.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Amsterdam
Amsterdam verkocht aan Peru
Z-Amerikanen in Den Helder