Marineschepen.nl
 
   
 

Van Speijk in plaats van Holland naar SomaliŽ


Bericht geplaatst: 10-08-2014
Laatst aangepast: 10-08-2014


Vanmiddag heeft het M-fregat Zr.Ms. Van Speijk koers gezet naar de wateren rond SomaliŽ. Oorspronkelijk zou Zr.Ms. Holland als eerste Nederlandse patrouilleschip die kant op gaan. Maar dat werd enkele maanden geleden gewijzigd en moest de Holland genoegen nemen met een herhaling van de missie die het vorig jaar ook deed: stationsschip in de West.
Zr.Ms. Van Speijk gaat de komende 3 maanden deelnemen aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta.

Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk verlaat een regenachtig Den Helder. (Foto: Koninklijke Marine)

Zr.Ms. Van Speijk vertrok vanmiddag uit de haven van Den Helder en stoomt momenteel op naar de wateren bij de Hoorn van Afrika. Daar zal het M-fregat deelnemen aan de strijd tegen piraterij. Over twee weken zal het daar de taken van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn overnemen.
Sinds 2008 is de Koninklijke Marine actief nabij SomaliŽ op gebied van piraterijbestrijding.Niet linksaf, maar rechtsaf
Sinds 2008 zijn niet alleen fregatten actief geweest op dat vlak, ook bevoorradingsschepen en LPD's. Dit jaar zou voor het eerst een OPV richting het Somalisch Bassin gaan. Zr.Ms. Holland zou de Nederlandse primeur hebben. Daarmee is Nederland overigens niet het eerste land, want o.a. Spanje heeft de afgelopen jaren regelmatig OPV's gestuurd. De Spaanse schepen van de Meteoroklasse (of BAM) kennen eenzelfde configuratie als de Nederlandse OPV's.

Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Holland gezien vanaf Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn eerder dit jaar. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Maar de Koninklijke Marine besloot de Holland toch niet te sturen en in plaats daarvan is het de Van Speijk die bij Gibraltar bakboorduit gaat. Dit tot grote teleurstelling van de Holland, zo blijkt uit een column van de commandant van Zr.Ms. Holland, KLTZ Eduard de van der Schueren, in VastWerken van juli jl. In het blad van de AVOM legde De van der Schueren uit dat een fregat de voorkeur heeft boven een patrouilleschip nu het rommelt aan de oostgrenzen van Europa. De veel goedkopere patrouilleschepen zijn alleen geschikt voor een relatief veilige omgeving; laag in het geweldspectrum. Na een voorbereiding van een half jaar op piraterijbestrijding moest de Holland dus omschakelen. Het patrouilleschip vertrok afgelopen week vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied.Van Speijk is multi-inzetbaar
Daarom is het nu de Van Speijk, met aan het hoofd de kersverse commandant KLTZ Elzo Jansen, die piraterij gaat aanpakken. Op het moment dat de Koninklijke Marine de keuze van de wisseling maakte, was de situatie op de Krim en de druk van de NAVO heel actueel. De Van Speijk is -als multi-purpose fregat- gebouwd om hoog in het geweldspectrum te kunnen opereren, dwz: oorlogshandelingen. Als ťťn van de twee overgebleven M-fregatten werd het onlangs volledig vernieuwd met o.a. nieuwe sensoren en commandocentrale. Begin dit jaar toonde het tijdens Northern Archer aan dat het schip kan varen ťn vechten; het lanceerde meerdere raketten tegen inkomende doelen in een complex oefenscenario.Maar de focus ligt nu op anti-piraterij. Om piraterij tegen te gaan, is het schip uitgerust met een NH-90 helikopter (die geen onderzeebootbestrijdingscapaciteit heeft) en leden van het Korps Mariniers voor boardingoperaties.
Ook voor de Van Speijk is het een herhaling; halverwege 2013 was het fregat ook actief in bestrijden van piraterij.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
M-fregatten
Hollandklasse