Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse marine noemt schip naar vermoorde homorechtenleider Harvey Milk
De Amerikaanse marine heeft een schip te water gelaten en gedoopt dat is vernoemd naar de vermoorde homorechtenleider Harvey Milk, die tijdens de Koreaanse Oorlog bij de marine diende, maar werd ontslagen nadat hij werd ondervraagd over zijn seksuele geaardheid. Het 226 meter lange schip dat onlangs vanuit San Diego is gelanceerd, is het tweede van zes nieuwe schepen in een vervangingsprogramma van bevoorradingsschepen van de marine. De marine is van plan om uiteindelijk 20 schepen in het programma te hebben.

USNS Harvey Milk
USNS Harvey Milk, een foto ter illustratie van de Amerikaanse marine, is het tweede schip van de John Lewisklasse (Foto: Amerikaanse marine).De naamgeving van het schip naar een icoon van de LGBTQ-rechtenbeweging vertegenwoordigt een symbolische mijlpaal voor de Amerikaanse Defensie na een lange geschiedenis waarin homoseksuele militairen niet openlijk konden dienen. Minister van Marine Carlos Del Toro zei dat het helpt om de fouten uit het verleden recht te zetten en toont een toewijding aan huidige en toekomstige leden van de LGBTQ-dienst. Naar schatting zijn 100.000 veteranen ontslagen uit militaire dienst vanwege hun seksuele geaardheid.

"Leiders als Harvey Milk leerden ons dat diversiteit aan achtergronden en ervaringen bijdragen aan de kracht en vastberadenheid van onze natie. Het lijdt geen twijfel dat de toekomstige matrozen aan boord van dit schip geďnspireerd zullen worden door het leven en de erfenis van Milk," zei Del Toro. Stuart Milk, de neef van Milk en medeoprichter van de Harvey Milk Foundation, sprak tijdens het evenement en zei dat een van de dromen van zijn oom was "dat servicemedewerkers authentiek zouden dienen en niet gedwongen werden te verbergen wie ze waren en van wie ze houden."

Harvey Milk diende van 1951-1955 bij de Amerikaanse marine, ook tijdens de Koreaanse Oorlog. Zijn neef zei dat de marine de familie Milk de documenten heeft verstrekt waarin zijn ontslag staat beschreven en dat het "minder dan eervol" was. Milk zegt dat de marine hem benaderde om het oneervol ontslag van zijn oom postuum ongedaan te maken, maar dat hij dat niet deed als herinnering dat niet iedereen met eer werd behandeld. "We moeten onze geschiedenis leren om te voorkomen dat we achteruit gaan", zei Stuart Milk tijdens de doping. "Dit marineschip stuurt een belangrijke boodschap naar de wereld."

In 1977, na zijn carričre bij de marine, werd Milk de eerste openlijk homoseksuele verkozene in Californië toen hij een zetel in de San Francisco Board of Supervisors won. Maar een jaar later werd hij vermoord door een voormalige stadstoezichthouder. De twee sponsors van het schip waren senator Dianne Feinstein, D-Calif., en Paula Neira, een veteraan van de marine en de directeur van het klinische programma van het Center for Transgender Health aan de Johns Hopkins University.

Neira doopte het schip door een fles champagne op de romp te breken, wat een traditie van de marine is. Dit zou je ook kunnen doen bij je voertuig die je hebt gekregen door auto leasen. Alle zes nieuwe schepen maken deel uit van een programma dat is vernoemd naar wijlen burgerrechtenleider en voormalig congreslid uit Georgia, John Lewis. De vijf andere schepen in de vloot zijn ook genoemd naar leiders die opkwamen voor burgerrechten: voormalig opperrechter van het Hooggerechtshof Earl Warren, Robert F. Kennedy, Lucy Stone, Sojourner Truth en Lewis.

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen