Marineschepen.nl
 
   
 

Korps Mariniers

Bookmark and Share


Korps Mariniers introductie
Oprichting Korps Mariniers
Taken Korps Mariniers
Samenwerkingsverbanden
MaterieelHet Korps Mariniers is opgericht op 10 december 1665 door Raadspensionaris Johan de Witt (en niet door Michiel de Ruyter, zoals vaak wordt verondersteld). De reden voor deze oprichting was dat men op de vloot behoefte had aan goed getrainde zeesoldaten voor het enteren van vijandelijke schepen.
Sindsdien opereert het Korps Mariniers wereldwijd. De wapenspreuk "Qua patet orbis" (Zo wijd de wereld strekt) getuigt hiervan.
De mariniers zijn amfibisch getraind en gespecialiseerd in het uitvoeren van landingen over water of door de lucht. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van landingsvaartuigen, helikopters of parachutes. Mariniers zijn snel inzetbaar en getraind voor inzet in alle omstandigheden, waar ook ter wereld. De trainingen vinden plaats op onherbergzame gebieden in de sneeuw, de jungle en in de woestijn. Het Korps Mariniers is de laatste jaren op veel verschillende plaatsen ingezet: van ernstmissies in Afghanistan, tot het helpen na aardbevingen (Pakistan, Ha´ti) en het arresteren van piraten in de Golf van Aden.De Van Ghentkazerne en het Mariniers Opleidings Centrum (MOC) bevinden zich in Rotterdam. Het gros van de operationele eenheden, is ondergebracht in de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn: het 1ste - en 2de Mariniersbataljon, plus het Logistiek Bataljon. Ook zijn mariniers gestationeerd op de Antillen. De Joost Dourleinkazerne op Texel is de thuisbasis van twee eenheden: het Amfibisch Ondersteuningsbataljon, met daarin de "Amphibious Beach Unit" en de landingsvaartuigen (LCVP's en LCU's). Op deze kazerne op Texel worden ook amfibische trainingen en opleidingen gegeven.
De Maritieme Special Forces (MARSOF) is het samenwerkingsverband van de elite-eenheden Unit Interventie Mariniers (UIM), het Amfibisch Verkenningspeloton en mountainleaders. Deze eenheden vallen samen met de Marine Joint Effect Battery onder het Amfibisch Gevechtsteunbataljon (AMFGEVSTBAT), gesitueerd in Den Helder.

Het Korps Mariniers wordt geleid vanuit Den Helder.

In totaal bestaat het Korps Mariniers uit ongeveer 3000 man.

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeedienst
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen