Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe aanval op Houthi-rebellen vanaf onderzeeboot en torpedobootjagers VS


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-01-2024 | Laatst aangepast: 18-01-2024


Gisteravond hebben de Verenigde Staten een nieuwe aanval uitgevoerd op de Houthi-rebellen in Jemen. Dat maakte US Central Command afgelopen nacht bekend. Het is de vierde aanval op de rebellen. Volgens de Amerikanen waren raketten die gereed waren voor lancering het doelwit.

USS Dewey
Lancering door een Arleigh Burkeklasse torpedobootjager van een Tomahawk-kruisvluchtwapen. (Foto: US Navy)

CENTCOM meldt in het bericht op X niet op welke manier de actie plaatshad. Volgens Amerikaanse media is de aanval echter uitgevoerd met Tomahawk-kruisvluchtwapens die gelanceerd werden vanaf de nucleaire onderzeeboot USS Florida (Ohioklasse) en torpedobootjagers. In de Rode Zee en Bab el Mandeb, varen enkele torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse en een kruiser van de Ticonderogaklasse. Deze schepen hebben eerder ook kruisvluchtwapens gelanceerd.De aanval werd volgens CENTCOM uitgevoerd op veertien raketten die gereed waren voor lancering op schepen in de Rode Zee en Bab el Mandeb. Deze raketten konden volgens de Amerikanen "op ieder moment" gelanceerd worden.Dat was eerder ook gebeurd. De afgelopen week hebben de Houthi's meerdere raketten gelanceerd op schepen in de Rode Zee. De aanvallen beperken zich niet meer tot koopvaardijschepen waarvan de rebellen menen dat er een link is met IsraŽl; onder andere een Grieks en Amerikaans schip werd getroffen.

De verwachting is dan ook dat, ondanks de lanceringen van kruisvluchtwapens op de Houthi's, de route door de Rode Zee voorlopig niet veilig is. Onder andere een aanstaande EU-missie moet die route weer veiliger maken. Nederland overweegt ook een fregat te sturen naar de Rode Zee, zo werd gisteren bekend.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nederland wil fregat naar Rode Zee sturen

Nederland levert stafofficieren