Marineschepen.nl
 
   
 

België investeert in raketschild en (het leggen van) zeemijnen


Door: Tobias Kappelle en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-05-2022 | Laatst aangepast: 13-05-2022


België is druk bezig met het heropbouwen van de strijdkrachten. In het kader hiervan kan de Belgische marine rekenen op een extra bedrag van 527 miljoen euro. De investering wordt onder andere gebruikt voor de uitbouw van de Ballistic Missile Defence op de nieuwe fregatten. Ook gaat België een mijnenlegcapaciteit aanschaffen.

USS Paul Ignatius
Het Belgische plan. De Amerikaanse destroyer USS Paul Ignatius lanceerde vorig jaar een SM-3 raket op een ballistisch doel in de ruimte, op basis van informatie van de radar van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Zo kan de lancering van een Belgische SM-3 dus ook plaatsvinden. (Foto: US Navy)

De 527 miljoen euro is een significant lagere investering dan voor de landmacht en de luchtmacht gereserveerd is. De landmacht kan rekenen op 6,56 miljard euro en voor de luchtmacht is 2,79 miljard euro vastgelegd. In België ligt de prioriteit al langere tijd niet bij de marine. "Sowieso is er een samenwerking met de Nederlandse marine. Daar is de zee wel een prioriteit", lijkt De Morgen de meest recente prioritering te willen verklaren.

Ondanks het extra geld komt er geen extra fregat, zo schrijft De Morgen. België heeft -samen met Nederland- al twee ASW-fregatten besteld en had een optie op een derde fregat. De reeds bestelde fregatten worden wel voorzien van extra's; op het gebied van Ballistic Missile Defence (BMD) is geld gereserveerd.

De NAVO dringt er al lange tijd op aan dat haar lidstaten investeren in een raketschild en daarvoor reserveert België nu 136 miljoen euro. Op de nieuwe fregatten komt weliswaar de nieuwe APAR Block 2, maar de ASW-fregatten krijgen geen radar om ballistische raketten in de ruimte te zien (zoals een SMART-L MM/N). Dat is echter niet nodig, want de Belgische investeringen richten zich op raketten. Jaren terug was de wens om Standard Missile 3 raketten aan te schaffen voor de nieuwe fregatten bekend gemaakt, maar die plannen belandden in de koelkast.

In de meest recente berichtgeving in Belgische media wordt de SM-3 niet expliciet genoemd, maar is nog altijd de meest waarschijnlijke kandidaat. Daarmee kan de Belgische marine de Nederlandse BMD-capaciteit aanvullen. Nederland heeft immers wel de radars, maar niet de raketten. Ook de SM-6 past in de lanceerinrichting van de fregatten, maar dat is een ander type raket en niet geschikt om ballistische raketten in de ruimte uit te schakelen.
Behalve aanpassingen zodat de raket kan communiceren met de APAR, zijn verder wat kosten gemoeid voor een datalink om de BMD-informatie van andere platformen naar het Belgische fregat te krijgen voor de lancering. Welke keuzes hierin gemaakt zijn, is niet bekend in het publieke domein.

Belgium Naval Robotics
Model van het eerste schip van België, de toekomstige BNS Oostende (M940), van de Cityklasse. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dus toch: mijnenleggen
Een ander gebied waarin geïnvesteerd zal worden, is de aanschaf van een mijnenlegcapaciteit. Ook hier had de NAVO specifiek om gevraagd bij haar lidstaten. Hoe deze zeemijnen precies gelegd zullen worden, is nog niet bekend. Een mogelijkheid is dat de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen deze capaciteit krijgen - dat is wat De Morgen meldt, maar daar zei begin dit jaar een persoon binnen de projectorganisatie over dat daar op dat moment geen sprake van was.

Verhalen over het Belgische plan om slimme mijnen aan te schaffen, kon eerder bij Marineschepen.nl en een Belgische oud-marineofficier op scepsis rekenen. De verwachting was dat in de pers verwarring was ontstaan door de plannen van aanschaf van een mobiele meetrange. Die plannen zijn er inderdaad, maar dus ook de plannen om mijnen te kunnen leggen.

Om welke zeemijnen het gaat is nog niet bekend. Er wordt 1 miljoen euro uitgetrokken voor de nieuwe zeemijnen.



Daarnaast krijgen de kustpatrouilleschepen een upgrade en moet er voor 14 miljoen euro onderwaterdrones aangeschaft worden. Deze moeten mijnen onschadelijk maken. De NH90-helikopters worden omgebouwd tot helikopters die in staat zijn om duikboten op te sporen.

De NH90-helikopters werden vroeger gebruikt voor reddingsmissies op zee, maar zijn tot veel meer in staat. Voor deze klus worden nu andere helikopters gekocht, aangezien men het zonde vond dat de geavanceerde en dure toestellen voor deze relatief eenvoudige klussen werden gebruikt.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gaat België echt mijnenleggen?

SM-3 voor Belgische fregatten