Marineschepen.nl
 
   
 

Britten kiezen Naval Strike Missile - Nederlandse keuze nadert


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-11-2022 | Laatst aangepast: 24-11-2022


Het van origine Noorse kruisvluchtwapen Naval Strike Missile (NSM) is door de Britse marine gekozen als vervanger van de oude Harpoon. De NSM is ook een van de wapens in de Nederlandse aanbesteding en een keuze wordt op korte termijn verwacht.

NSM
Naval Strike Missile. (Foto: Kongsberg)

Binnen twaalf maanden zal het eerste Britse marineschip worden voorzien van NSM, zo maakte de Britse minister van Defensie Ben Wallace bekend tijdens een bezoek aan de carrier HMS Queen Elizabeth in Oslo.



De Britse marine had in 2019 aangekondigd de Harpoon te willen vervangen vanaf 2023. Uiteindelijk kozen de Britten, net als de Spanjaarden in september en Australiërs in april voor het kruisvluchtwapen dat niet over een radar maar over een infrarood sensor beschikt.

Ook het Nederlandse ministerie van Defensie is op zoek naar een vervanging van de Harpoon. De vervanging van het Amerikaanse wapen werd in mei 2018 bekendgemaakt middels een A-brief aan de Tweede Kamer. De Harpoon was begin deze maand precies 45 jaar in dienst. Op 1 november 1977 werd het geïnstalleerd op een van de GW-fregatten. Sindsdien is het meerdere keren aangepast en vaart de marine al enkele jaren met de Harpoon Block 2.



Het einde van de Harpoon nadert echter. Marineschepen.nl heeft begrepen dat op zeer korte termijn de Nederlandse keuze voor een nieuw surface-to-surface missilebekend wordt gemaakt. De keuze zou, volgens bronnen, zelfs al zijn gemaakt.

De NSM van Kongsberg is een van de aan Nederland aangeboden wapens. Andere zijn in ieder geval de RBS15 Mk4 van Saab en de Blue Spear van IAI.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

RBS15 Mk4 mogelijk samen met Nederlandse bedrijven