Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste beeld ontwerp nieuw Duits MKS 180-fregat: is dat geen Omega?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-01-2020 | Laatst aangepast: 14-01-2020


De Duitse marine heeft vandaag het eerste beeld van het nieuwe MKS 180-fregat gedeeld. "Zo komt ie er uit te zien," schreef de commandant van de Duitse marine er bij. De eerdere ontwerpen waren schetsen van de marine zelf. En voor wie de voorstellen van Damen de afgelopen tijd heeft gevolgd, komt het beeld vast bekend voor.

MKS 180
Het MKS 180-fregat zoals het er uit moet komen te zien. (Beeld: Damen/ Duitse marine)

Omega
Een conceptversie van de Omega. (Beeld: Damen)

Gisteren werd bekend dat Damen de grote Duitse marineorder had binnengehaald. Goed nieuws voor Damen en ook Thales is erg gelukkig. Veel werk zal in Duitsland plaatsvinden bij onder andere Blohm + Voss in Hamburg en bij Thales Duitsland. Wat in Nederland gebeurt is het ontwerp en daar is nu het eerste resultaat van te zien, in pixels dan nog.Omega?
En het beeld komt herkenbaar over. Damen presenteerde al enige tijd geleden het stoer ogende Omega-fregat en bood het tevergeefs aan in de aanbesteding voor nieuwe Indonesische fregatten. In sommige media werd ook geschreven dat het Omega-fregat bedoeld was als vervanging M-fregatten, maar dat klopt niet. Tijdens Indodefense 2018 zou Damen hebben benadrukt dat MKS 180 niet gebaseerd zou zijn op de Omega. Nu lijkt de Nederlandse scheepswerf de Omega toch als basis hebben gebruikt voor het MKS 180-fregat.Bekende wapensystemen
Wat op het eerste gezicht te zien is, is dat wapensystemen gebruikt worden die ook op andere Duitse marineschepen staan. Een verstandige keuze als het gaat om familievorming (handig voor training, logistiek, onderhoud, etc). Zowel het 127mm Vulcano kanon van Leonardo, als het Rheinmetall MLG 27 snelvuurkanon op de bak aan stuurboordzijde en de RAM voor- en achterop met raketten voor zeer korte afstand, zijn bekend binnen de Duitse marine.

Wat er precies in de verticale lanceerinrichting staat is nog niet bekend. Volgens de specificaties in 2018 zou het gaan om een lanceerinrichting met 16 cellen voor in totaal 64 ESSM Block II raketten tegen luchtdoelen.

Ook is nog onduidelijk wat de rol is voor Thales. De grootte van de twee masten biedt in ieder geval voldoende ruimte voor het nieuwe AWWS dat Thales momenteel ontwikkelt voor de nieuwe Belgische en Nederlandse fregatten.Reactie Damen en Thales
Zowel Damen als Thales wilden inhoudelijk niet verder reageren. De twee partijen brachten wel een gezamenlijk statement uit eerder vandaag. "De Nederlandse marinebouwer is uitermate trots op, en tevreden met, het resultaat van het evaluatieproces dat vandaag door de Duitse overheid is aangekondigd, maar wacht uiteraard de parlementaire goedkeuring in Duitsland af," meldt Damen in het persbericht.

"De schepen worden gebouwd op Blohm + Voss werf in Hamburg en op andere scheepswerflocaties van de Noord-Duitse Lürssen Group. Damen zet daarmee in om ongeveer 80% van de totale netto-investering als toegevoegde waarde in Duitsland te besteden. Hetzelfde geldt voor de elektronische applicatiesystemen die door Thales Nederland naar een eigen ontwerp worden geleverd. Hierbij wordt ongeveer 70% van de diensten geleverd door de Duitse dochteronderneming van Thales en door andere Duitse onderaannemers."

Niet alleen Damen, Blohm + Voss en Thales, maar ook andere bedrijven in Nederland en Duitsland zullen profiteren. "Voor Nederland levert het nationale kennis en kunde op om ook in de komende Nederlandse marinebouwprojecten voor fregatten en onderzeeboten de Nederlandse overheid de optie te bieden om dit soort strategische programma's in eigen land te laten uitdenken, engineeren, managen en uitrollen."

"Met het project MKS 180 wordt bijgedragen aan het borgen van exportkracht en zelfscheppendheid van zowel de Nederlandse als Duitse marinebouw op de langere termijn. Het project opent ook perspectieven voor de gevraagde Europese (defensiematerieels)samenwerking."

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

MKS 180

Damen wint MKS 180-order

Beslissing MKS 180 uitgesteld

Duits fregat MKS 180 duurder

tkMS terug in race

Damen in finale MKS 180