Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste Nederlandse marineschip in Havana sinds 1950


Bericht geplaatst: 11-01-2016 | Laatst aangepast: 11-01-2016

Gisteren is voor het eerst in 66 jaar een Nederlands marineschip in Havana afgemeerd. Zr.Ms. Friesland werd gisteravond (Nederlandse tijd) ceremonieel onthaald in de Cubaanse hoofdstad. Eerder die dag vertrok het fregat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn vanuit Den Helder richting het Caribisch gebied.

#FRIESLAND #BARCODELAMARINA #DUTCH #puertohavana

Een foto die is geplaatst door L@r@ (@lara_ma_jo) opTegen het middaguur passeerde Zr.Ms. Friesland het ruim 400 jaar oude fort Castillo del Morro, dat de ingang van de haven van Havana markeert. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1950, bijna 66 jaar geleden. Toen was het kruiser Hr.Ms. Jacob van Heemskerck. Lees hier meer over bezoeken van Nederlandse marineschepen aan Havana in het verleden.
Nu is het voor Zr.Ms. Friesland het laatste havenbezoek in het Caribisch gebied, dat bovendien in het teken staat van de Nederlandse handelsmissie aan Cuba.De aankomst in Havana was gisteren haast rechtstreeks te volgen via de Twitteraccounts van de commandant KLTZ Henk Suurveld en twee bemanningsleden Harmen Bakker en Ron Boerakker.


Ieder marineschip heeft tijdens het havenbezoek de beschikking over een aantal huurauto's. In Havana kan dat niet anders dan een oldtimer zijn! En dat valt in de smaak.

Na het bezoek aan Havana zal Zr.Ms. Friesland de thuisreis aanvaarden. Op 26 januari moet het schip weer in Den Helder zijn.Zeven Provincien
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn verlaat de haven van Den Helder. (Foto: Defensie)

Zwaargewicht in Caribisch gebied
Een paar uur voor de Friesland afmeerde, ontmeerde Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) verliet de haven van Den Helder en zette koers naar het Caribisch gebied om Zr.Ms. Friesland af te lossen als stationsschip.

Met De Zeven neemt voor het eerst sinds 2012 een LCF de taken van stationsschip op zich. De Zeven ProvinciŽn is bovendien maximaal op de proef gesteld de afgelopen periode. Zo doorliep het met succes een belangrijke luchtverdedigingsoefening begin 2014 toen het vier missiles lanceerde, zorgde voor luchtverdediging tijdens de nucleaire top in Den Haag en was afgelopen najaar wereldwijd het tweede marineschip ooit dat gelijktijdig aan de verdediging tegen ballistische raketten en laag vliegende kruisvluchtwapens deed. Tussendoor was het ook actief in bestrijding van piraterij rond de Hoorn van Afrika.

De eerste taak van het stationsschip, bewaking van de grenzen van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied, is nu dus in goede handen. Verder kan Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn ingezet worden voor bijvoorbeeld humanitaire hulpverlening bij rampen, zoals na een orkaanpassage. Maar ook voor search and rescue-taken en inspecties van illegale visserij of milieudelicten voor de Kustwacht.

De verwachting is dat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn op 22 januari ceremonieel wordt onthaald in CuraÁao. Het schip zal vijf maanden van huis zijn.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hollandklasse
Havenbezoeken aan Havana
Kerst op zee