Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Holland wachtte bijna 2 maanden op inzet, nu naar huis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-01-2024 | Laatst aangepast: 23-01-2024


Zr.Ms. Holland komt terug naar Den Helder. Dat maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag bekend. Dat is zo'n drie weken eerder dan gepland. Het patrouilleschip verliet de Helderse marinehaven op 17 november, om hulp te verlenen aan de bevolking van Gaza. Zover kwam het echter niet.

Holland
Zr.Ms. Holland, een Oceangoing Patrol Vessel (OPV) van de Hollandklasse, op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Eind december liet het ministerie van Defensie al aan Marineschepen.nl weten dat er voor de Holland geen rol was weggelegd; er kwam geen verzoek binnen om de Holland in te zetten. Bekend was dat het marineschip bij lange na niet de hulp kon verlenen die de grotere Nederlandse schepen konden verlenen, maar die waren toen het plan zich aandiende niet voorhanden. Toch was het pijnlijk om te constateren dat ook bij de beperkte hulp die over zee werd geleverd, door de Fransen met de Dixmude als hospitaalschip en de Britten die via Cyprus de Lyme Bay goederen afleverde, de Holland niet in het verhaal voorkwam. Om de bekende redenen was het schip ook niet inzetbaar in de Rode Zee.Terwijl het Caribisch gebied het al sinds september zonder stationsschip moet doen, bleef Defensie bij het laten wachten van de Holland in de Middellandse Zee. Eind vorige week antwoordde het ministerie nog op vragen van Marineschepen.nl dat de Holland stand-by was op mogelijke inzet.

Dat betekende niet dat het schip voortdurend bij Cyprus ten anker lag. Twee weken geleden was het schip in Dubrovnik, KroatiŽ, voor een havenbezoek. Die haven ligt ruim 2.000 km, ongeveer 3 dagen varen van de Gazastrook.

Op 5 januari werd aan boord de 'midterm' gevierd; het schip was halverwege de reis. Het schip zou dus tot half februari in het oosten van de Middellandse Zee blijven. Maar zo lang werd niet gewacht.Voorlopig geen stationsschip
Nu de Holland naar huis keert, zijn de vraagstukken rond de inzet van de schaarse Nederlandse marineschepen nog niet opgelost. De vraag is immers welk schip naar het Caribisch gebied zal vertrekken. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie liet Marineschepen.nl vrijdag weten dat "de opties momenteel nog worden bekeken". De Holland zal in ieder geval niet gelijk doorvaren naar de West. Defensie meldt vandaag dat er voorlopig geen stationsschip beschikbaar zal zijn. "Vanaf medio april kan Ďde Westí weer rekenen op een marineschip", schrijft Defensie op haar website.

Dat betekent dat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn, zoals eerder ook werd overwogen, vooralsnog niet naar het Caribisch gebied zal gaan. Eerder was al bekend dat Zr.Ms. Karel Doorman niet richting de Middellandse Zee gaat om de Holland af te lossen. De Doorman zal, samen met Zr.Ms. Johan de Witt, deelnemen aan de grote NAVO-oefening Steadfast Defender.

Verder wordt nog onderzocht, zo liet Defensie weten, welk schip kan deelnemen aan de EU-missie in de Rode Zee.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Geen rol voor Holland bij humanitaire hulp aan Gaza

Holland vertrokken naar Middellandse Zee