Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Karel Doorman gerepareerd en weer naar zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-12-2023 | Laatst aangepast: 13-12-2023


Zr.Ms. Karel Doorman moest in juni van dit jaar tegen de kant voor reparatie van een technisch probleem. De reparatie is inmiddels afgerond en het schip vertrok gisteren weer naar zee, dat bevestigt een marinewoordvoerder na vragen van Marineschepen.nl. Of het schip wordt ingezet voor hulp aan de bevolking van Gaza is nog niet zeker.

Karel Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman nabij Plymouth in december 2022. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Doorman verliet gisterochtend rond 10:30 uur de haven van Den Helder, waarna het schip een klein stukje uit de kust tussen Den Helder en Callantsoog kruiste, zo blijkt uit de AIS-gegevens van het schip. Daarna zette de Doorman koers naar het noorden om boven Terschelling weer om te keren. Vervolgens heeft het schip de nacht op zee doorgebracht.



Scheurtjes
Afgelopen juni werden scheurtjes gevonden in de transformatoren van het schip, zo maakte Defensie destijds bekend. De transformatoren vormen een belangrijk onderdeel in de voortstuwingsketen van het Joint Support Ship (JSS). De Doorman heeft een dieselelektrische voortstuwing; de dieselgeneratoren wekken stroom op en die moet worden omgezet om geschikt te maken voor de elektromotoren. Dat omzetten gebeurt door de transformatoren. Door de problemen in de transformatoren zou kortsluiting en bijvoorbeeld brand kunnen ontstaan.

Karel Doorman
De track van de Karel Doorman van dinsdag 12 december tot en met woensdagochtend 13 december 2023. (Beeld: Marinetraffic.com)

Defensie maakte bekend dat het schip voor de rest van het jaar tegen de kant zou liggen. Daardoor kon de Doorman een streep zetten door de plannen voor de Westreis die in het najaar van 2023 in de planning stond. Het JSS zou namelijk als stationsschip gaan fungeren in het Caribisch gebied. (Zoals eerder gemeld staat Zr.Ms. De Zeven Provinciën op de nominatie om naar het Caribisch gebied te gaan.)

De gevolgen van het defect en het gemis van de Doorman werden extra duidelijk toen in verband met de oorlog tussen Hamas en Israël, landen schepen richting Gaza wilden sturen om de bevolking te helpen. Waar Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk amfibische transportschepen en soortgelijke grote schepen liet opstomen, besloot Den Haag om patrouilleschip Zr.Ms. Holland naar de Middellandse Zee te zenden. De Holland vertrok een kleine maand geleden en is bij Cyprus in afwachting en verdere voorbereiding tot het schip kan worden ingezet. Ook de andere schepen zijn nog niet ingezet om hulp te verlenen.



Inzet Gaza "nog niet duidelijk"
Het invallen door de Holland betekende niet dat het herstel van de Doorman geen prioriteit had. Al van meet af aan werd de Doorman genoemd als aflosser van de Holland in de Middellandse Zee. Daarom zijn alle zeilen bijgezet om het JSS eerder beschikbaar te krijgen.

Dat is gelukt. Of de Doorman daadwerkelijk naar de Middellandse Zee gaat en wanneer, is nog niet bekend. Een woordvoerder van Defensie antwoordde op vragen van Marineschepen.nl dat het nog niet duidelijk is of de Doorman wordt ingezet.



'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991



Uit een gisteren gestuurde brief naar de Tweede Kamer blijkt dat demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren wel heeft besloten om een deel van de Nederlandse militairen die op Cyprus in afwachting waren op inzet voor het leveren van hulp, terug te halen naar Nederland. "Het gewapende conflict tussen Israël en Hamas heeft grote impact op de bevolking van zowel Israël als in de Palestijnse gebieden", schrijft Ollongren. "De humanitaire situatie in Gaza blijft verslechteren en het kunnen blijven bieden van humanitaire steun is daarmee cruciaal. Tegelijkertijd blijft ook het risico op verdere uitbreiding van het conflict in de regio aanwezig."

Het transporttoestel van het type C-130 Hercules en de Joint Taskforce met onder andere mariniers wordt teruggehaald om vanuit Nederland standby te staan. Zr.Ms. Holland blijft wel in het gebied. "Hoe lang Zr.Ms. Holland in het gebied blijft, wordt bezien in het licht van de actuele ontwikkelingen."

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Doorman tegen de kant voor reparatie