Patrouilleschip Zr.Ms. Holland vertrekt medio deze maand naar het oosten van de Middellandse Zee om ondersteuning te bieden bij mogelijke evacuaties en humanitaire hulp te verlenen. Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren maakte dat vandaag bekend middels een brief aan de Tweede Kamer. Ze deed dat ook namens de ministeries van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Holland zou in januari naar het Caribisch gebied gaan. Een ander schip gaat in de plaats van de Holland.
Afgelopen maandag maakte Marineschepen.nl al bekend dat de Holland zich voorbereidt op inzet in het oosten van de Middellandse Zee, vandaag is het besluit genomen dat het schip ook daadwerkelijk wordt ingezet.
Ollongren wijst in haar brief op de humanitaire situatie in Gaza: "deze is zeer ernstig. De bevolking in dit gebied heeft direct humanitaire hulp nodig." Verder schrijft ze dat "het kabinet gezien deze acute noodzaak en de zich snel ontwikkelende situatie heeft besloten Zr.Ms. Holland richting het oosten van de Middellandse Zee te sturen. Dit voor ondersteuning van taken in het kader van een mogelijke evacuatie of het eventueel bieden van humanitaire hulp via een maritieme corridor."
Behalve de Holland wordt via meer wegen hulp geboden. Een contingent mariniers is al op Cyprus, evenals twee C-130 transportvliegtuigen.
Defensie verwacht dat de Holland na anderhalve week, dus eind november, ter plaatse is. De operationele details worden momenteel verder uitgewerkt, schrijft Ollongren.
Caribisch gebied
Defensie meldt daar nog niks over, maar met de inzet van de Holland in het Caribisch gebied gaat het vaarprogramma van de marine weer schuiven. Het patrouilleschip zou zich namelijk in januari in de West melden om daar de taak van stationsschip op zich te nemen. Die taak zal worden overgenomen door een ander schip, mogelijk dat Zr.Ms. De Zeven Provinciën daar voor wordt aangewezen. Dat schip is al op afroep beschikbaar voor het Caribisch gebied.
Ondertussen wordt aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman hard gewerkt om dat schip zo snel mogelijk gereed te hebben om de Holland af te lossen. De Doorman is immers bij uitstek geschikt om humanitaire hulp te verlenen, mensen te evacueren en kan zichzelf in noodsituaties ook verdedigen tegen kruisvluchtwapens. Het grootste schip van de Nederlandse marine heeft echter een technisch probleem met de transformatoren en die moeten eerst gerepareerd worden voor het schip kan gaan varen. Defensie maakte eerder bekend dat de Doorman de rest van het jaar tegen de kant zal liggen, de reparatie probeert men dus te versnellen.
Kritiek
Op de (plannen voor) inzet van de Holland klinkt ook kritiek, zoals op deze website was te lezen in de commentaren, maar ook op sociale media. Het patrouilleschip kan wel een bijdrage leveren aan de situatie aldaar, maar heeft gewoonweg niet de ruimte die de Britse of Franse schepen ter plaatse bieden. Daarnaast kan het schip zich niet verdedigen tegen antischipkruisvluchtwapens. Er zijn recentelijk weliswaar geen schepen aangevallen en zal de dreiging voor de schepen die hulp bieden beperkt zijn, maar in die regio zijn wel partijen met dergelijke wapens.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.