Marineschepen.nl
 
   
 

Marine moet snijden in plannen 2021: mijnenjager uit de vaart


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-11-2020 | Laatst aangepast: 15-11-2020


De marine gaat een mijnenjager tegen de kant leggen, het onderhoud van Zr.Ms. Zeeland uitstellen, minder reserve-onderdelen aanschaffen en nog meer maatregelen treffen om binnen budget te blijven. Dat maakte het commando Zeestrijdkrachten zondag bekend in de Alle Hens.

Vlaardingen
Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen verdwijnt bijna achter een golf. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De verschillende leden van de Admiraliteitsraad benadrukten in een filmpje in de Alle Hens dat het niet gaat om bezuinigingen. Defensie krijgt komend jaar weliswaar meer geld te besteden, maar het Commando Zeestrijdkrachten krijgt evenveel als vorig jaar. En dat is niet voldoende om de plannen voor 2021 te kunnen bekostigen, zo blijkt. Enige optie: snijden in de plannen en dat doet pijn.Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) blijkt een paar forse interne maatregelen te moeten nemen om het huishoudboekje op orde te houden. In het filmpje sommen plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Huub Hulsker en directeur operaties brigade-generaal der mariniers Jan Hut een aantal voorbeelden op:

• Een van de zes mijnenjagers gaat uit de vaart;
Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland gaat voorlopig niet in onderhoud, bemanning wordt elders ingezet;
• Stop op vulling van burgervacatures;
• Aanschaf van minder reserve-onderdelen;
• Annulering van bepaalde oefeningen van het Korps Mariniers;
• Reis die in de plaats van de geannuleerde Oostreis komt, wordt ingekort.


De clip die vandaag met de Alle Hens werd gepubliceerd. De eerste twee interviews (met adjudant-onderofficier Gouda en kapitein ter zee Van den Heuvel) gaan over de impact van corona op de marine en hoe de organisatie hier mee om gaat. Vanaf 05:16 de interviews met Hulsker, Hut en Kramer.

Forse ingrepen
Het zijn ingrepen voor CZSK die we lange tijd niet meer hadden gezien. Het uit de vaart halen van een mijnenjager is niet niks en ook het uitstellen van onderhoud van een schip werkt nog lang door en betekent ook dat de Zeeland pas later gaat varen. De afgelopen jaren kwam het wel voor dat een schip tegen de kant lag, maar dat was vanwege personeelstekort. Min of meer vergelijkbaar waren de maatregelen in 2016 toen de marine door oude bezuinigingen en minder ontvangsten een budget kreeg dat miljoenen euro's lager lag, en gesneden moest worden in het aantal vaardagen. De oefenreis van Zr.Ms. Rotterdam (African Winds 2016) werd toen geannuleerd. Nu lijkt het dus om uitgebreidere maatregelen te gaan.

defensiebegroting
De defensiebegroting 2021 uitgesplitst. (Bron: Defensie)

Opvallend is dat deze maatregelen voor 2021 gelden, een jaar waar volgens de Defensiebegroting onze totale krijgsmacht er met dik een miljard euro op vooruit gaat. Een groot deel gaat echter naar het Defensie Materieelbegrotingsfonds (DMF), iets waar ook het CZSK in de toekomst de vruchten van zal plukken in de vorm van vele nieuwe schepen, maar dat is toekomstmuziek.

CZSK krijgt, dat was het plan althans tijdens Prinsjesdag, 794 miljoen euro in totaal. De maatregelen die nu bekend zijn gemaakt, en het zijn er meer, doen vermoeden dat het niet om een klein verschil gaat. Het is echter vooralsnog onduidelijk waarom CZSK zich gedwongen ziet om zo fors te snijden, terwijl het budget op gelijk niveau blijft met volgend jaar.Goed nieuws
Gelukkig was er ook goed nieuws. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer noemde een aantal positieve ontwikkelingen: "Met Belgie hebben we een contract gesloten voor een bi-nationaal support team voor de schepen, voor de M-fregatten. Dat betekent ook voor de eenheden een enorme verlichting." Kramer ziet bovendien dat de instroom en het behoud beter gaat: "We zien het personeelsbestand groter worden."

Maandagavond of dinsdag meer informatie op Marineschepen.nl over de maatregelen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Defensie krijgt meer

Cancel Oostreis

Geen budget, marine annuleert oefening