Marineschepen.nl
 
   
 

Twee nieuwe marineschepen voor meer slagkracht en beter beeld dreiging op Noordzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-12-2023 | Laatst aangepast: 19-12-2023


Het ministerie van Defensie wil twee schepen aanschaffen die onder andere een rol krijgen in het opbouwen van het beeld van dreigingen op de Noordzee. Dat zeggen medewerkers van verschillende ministeries tegen Pointer en Marineschepen.nl. Het gaat om 'laagbemande' vaartuigen die de marine al wilde inzetten als lanceerplatformen van raketten.

Fast crew supplier
Hoe de schepen er uit gaan zien is niet bekend. Defensie had eerder een model als hierboven gebruikt om het concept te illustreren. Een 'fast crew supplier' zoals dit model, zou voorzien kunnen worden van containers met lanceerinrichtingen voor raketten, maar dus ook sensoren om scheepvaartverkeer in de gaten te houden. (Beeld: Damen)

Een jaar geleden maakte Defensie bekend dat het middels een nieuw concept extra slagkracht wil toevoegen aan de vloot. Dit programma, destijds Trific geheten en inmiddels omgedoopt tot Mican, voorziet in varende lanceerplatformen; schepen die voorzien zijn van containers met lanceerinrichtingen voor raketten. Deze schepen varen mee met fregatten, die op afstand de raketten van de schepen kunnen lanceren.



In de toekomst moeten deze MICAN-schepen onbemand kunnen opereren, maar Defensie wil starten met een beperkt aantal bemanningsleden.

De schepen zullen echter niet alleen worden ingezet als varende lanceerinrichtingen, begrijpen Pointer en Marineschepen.nl, maar worden ook voorzien van sensoren om een beeld te vormen en begrip te krijgen van de dreigingen op de Noordzee. Dat laatste is conform de nieuwe taak voor Defensie om een beter beeld te krijgen van wat er op de Noordzee gebeurt.



Die taak kreeg Defensie in juli, onder andere vanwege de aanwezigheid van Russische spionage- en onderzoeksschepen op de Noordzee. Die schepen worden volgens Defensie ingezet om onze infrastructuur in de Noordzee gedetailleerd in kaart te brengen, waarschijnlijk als voorbereiding op sabotage of spionage. Er zijn aanwijzingen dat de Russen onderwaterdrones inzetten voor spionage en sabotage, liet Rob Kramer, voormalig commandant van de marine, afgelopen donderdag in de tv-uitzending van Pointer weten.



'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991



Wat de Russen exact uitvoeren blijft echter onduidelijk, omdat marine en kustwacht de mogelijkheden missen om onderwater te kijken. Daarnaast, zo zegt ook Kramer, heeft de marine onvoldoende middelen om verdachte activiteiten op de Noordzee in beeld te brengen.

Met de extra ogen en oren van deze nieuwe schepen moet het voor de marine makkelijker worden om te controleren wat de Russische spionageschepen uitvoeren.

Pointer Special
Marineschepen.nl heeft de afgelopen maanden met het journalistieke platform Pointer van de KRO-NCRV en de Deense publieke omroep DR onderzoek gedaan naar Russische spionage op zee. Dat resulteerde in een aantal artikelen en in deze special die donderdag 14 december werd uitgezonden op NPO 2.


Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Russische spionageschepen 4 keer per jaar in EEZ

TRIFIC: lanceerplatformen