Marineschepen.nl
 
   
 

Nog eens drie Russische landingsschepen verlaten de Oostzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-01-2022 | Laatst aangepast: 18-01-2022


Drie Russische landingsschepen zijn vanochtend rond 10:15 uur onder de Grote Beltbrug door de Oostzee uit gevaren. Daarmee zijn de zes landingsschepen die Rusland in de Oostzee beschikbaar had, uit het gebied. Van de eerste groep is de positie nog niet bekend, en is het nog even afwachten waar zij heen zullen varen.

Ropucha
Landingsschip Korolev (Ropuchaklasse), na passage van de Grote Beltbrug gisterochtend. Wat de Korolev aan boord heeft kunnen we uiteraard niet zien, zeker is wel dat op de drie foto's van de Ropucha's de rode onderzijde van de romp niet zichtbaar is. Op foto's uit het verleden is te zien dat deze als rode lijn wel zichtbaar kan zijn. Dit zou kunnen betekenen dat deze Ropucha's beladen zijn. (Foto: Kurt Pedersen/ Under Broen)

Even opmerkelijk als de plotselinge toevoeging van drie landingsschepen vorige week woensdag, is het min of meer gezamenlijke vertrek van zes Russische schepen. Een dreiging voor de Baltische Staten vormen zij niet, maar in het licht van de ontwikkelingen in Oekraïne is het verlaten van de Oostzee geenszins een geruststelling. Ieder schip heeft ruimte voor honderden militairen en een tiental tanks (of ander materieel).Het eerste trio dat gisteren de Oostzee verliet, moet inmiddels het Kattegat hebben verruild voor de Noordzee. Vanaf dat moment zal duidelijker worden waar de schepen heen gaan. Richting de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, Noorse Zee of Atlantische Oceaan?

De groep die vanochtend de Oostzee verliet, bestond uit twee Ropuchaklasse landingsschepen en één Ivan Grenklasse. Deze drie moeten de drie zijn die afkomstig zijn van de Noordelijke Vloot, immers de Baltische Vloot heeft vier van deze LST's, maar de Alexander Shabalin is in onderhoud en de resterende drie verlieten gisteren de Oostzee.

Samenvattend betekent dat het volgende:

Eerste groep, verliet gisteren de Oostzee
• Korolev (130, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)
• Minsk (127, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)
• Kaliningrad (102, Ropuchaklasse, Oostzeevloot)

Ivan Gren
De Pyotr Morgunov (Ivan Grenklasse) die vanochtend de Oostzee verliet. (Still: Storebaelt webcam

Tweede groep, verliet vanochtend de Oostzee
• Pyotr Morgunov (017, Ivan Grenklasse, Noordelijke Vloot)
• Olenegorskiy Gornyak (012, Ropuchaklasse, Noordelijke Vloot)
• Georgiy Pobedonosets (016, Ropuchaklasse, Noordelijke Vloot)Net als gisteren werd 'de groep Pyotr Morgunov' vanochtend gespot op de webcams van de Grote Beltbrug. Op dat moment was er ook een Deens patrouillevaartuig, de Freja van de Dianaklasse, die er achter voer en verderop lag het Iver Huitfeldtklasse fregat Niels Juel.

Waar Zr.Ms. Rotterdam vaart, is niet bekend. Het enige schip van NAVO-eskader SNMG1 voer rond middernacht nog in de Oostzee.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Eerste landingsschepen uit Oostzee

NAVO: 'Inzet RDAM is standaard'

Zweden versterkt Gotland

Zr.Ms. Rotterdam stafschip