Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschepen uit zeven landen dit weekeinde bij de Belgische Navy Days


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-06-2018 | Laatst aangepast: 25-06-2018


Aanstaande zaterdag 30 juni en zondag 1 juli verwacht de Belgische marine weer duizenden bezoekers te verwelkomen in Zeebrugge tijdens de Navy Days. Net als voorgaande keren heeft de organisatie een keur aan marineschepen uit zeven verschillende landen weten vast te leggen.

Navy Days Zeebrugge
Navy Days Zeebrugge 2016. (Foto: Belgische marine)

Meer dan de Nederlandse Marinedagen staan de Navy Days bekend om de gasten uit diverse landen die te bezoeken zijn in de Belgische marinehaven.Dit jaar gaat het om de volgende schepen:

ORP Kormoran (mijnenbestrijdingsvaartuig, Kormoran II-klasse, Polen)
NRP Douro (patrouilleschip, Tejoklasse, Portugal)
LÉ Róisín (patrouilleschip, Róisínklasse, Ierland)
HMS Montrose (fregat, Type 23, Verenigd Koninkrijk)
HMS Ramsey (mijnenjager, Sandownklasse, Verenigd Koninkrijk)
FS Pluvier (patrouillevaartuig, Flamantklasse, Frankrijk)
Zr.Ms. Tromp (fregat, De Zeven Provinciënklasse, Nederland)
Zr.Ms. Mercuur (torpedowerkschip, Mercuur, Nederland)
Zr.Ms. Urk (mijnenjager, Alkmaarklasse, Nederland)
BNS Leopold I (M-fregat, België)
BNS Crocus (mijnenjager, Asterklasse, België)
BNS Narcis (mijnenjager, Asterklasse, België)
BNS Pollux (patrouillevaartuig, Polluxklasse, België)

Kormoran
Nieuw: ORP Kormoran. (Foto: Poolse marine)

Back to the 90's
Hoewel de line-up dit jaar bestaat uit voornamelijk kleinere en oudere schepen, zijn er toch interessante gasten. Bijvoorbeeld de splinternieuwe Poolse mijnenjager ORP Kormoran. Dit schip werd afgelopen november in dienst gesteld, de twee overige schepen van de klasse werden in december besteld. Deze drie schepen van de Kormoran II-klasse zijn gebouwd van a-magnetisch staal (austenitisch roestvrij staal) en niet van kunststof zoals de Nederlandse en Belgische mijnenjagers.

Een ander schip dat we niet vaak aan deze kant van de Noordzee zien is LÉ Róisín (1999) dat met ruim 78 meter een van de grootste schepen is van de Ierse marine.
Het grootste schip dat aanwezig is tijdens de Navy Days is Zr.Ms. Tromp.

Het gezelschap marineschepen geeft een aardig beeld van de situatie van de Europese marines van dit moment; op de Tromp, Pollux en Kormoran na maken alle schepen deel uit van klassen uit de jaren '90. Voor zeker acht van de dertien genoemde schepen wordt momenteel gewerkt aan vervanging.

Ook het Portugese patrouilleschip NRP Douro valt onder de oudere schepen, want al is de Tejoklasse vanaf 2015 in Portugese dienst, in de jaren '90 werden zij al Flyvefiskenklasse bij de Deense marine in dienst gesteld.

Behalve de schepen in actieve dienst is de voormalige Belgische mijnenveger BNS Spa, tegenwoordig de Bernisse geheten, ook van de partij. In Nederland waren dit schepen van de Beemsterklasse.Helaas is er één deelnemer vermoedelijk niet bij, dat is het Duitse fregat FGS Sachsen. Dat schip raakte vorige week beschadigd tijdens een raketlancering.

Andere activiteiten
Behalve het bezoeken van de schepen kan men dit weekeinde in Zeebrugge deelnemen aan verschillende demonstraties en interactieve workshops zoals brandbestrijding, havenrondvaarten en vliegen met microdrones. Verder is er een airsoft schietstand, een NH90 helikopter en een Special Force groep.

Dit jaar en volgend jaar zijn er geen Marinedagen in Nederland.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen