Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Chinees vliegdekschip gaat dit jaar proefvaren


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 05-01-2023 | Laatst aangepast: 05-01-2023


Het nieuwe Chinese vliegdekschip Fujian gaat dit jaar proefvaren. De Fujian zal met een waterverplaatsing van 80.000 ton het grootste en meest capabele schip worden dat ooit door een Aziatisch land gemaakt is. Met de Fujian wil China zich meten met de grootste schepen van de Verenigde Staten.

Fujian
De Chinese Type 003-carrier genaamd Fujian is maar iets kleiner dan de Amerikaanse carriers van de Nimitz- en Fordklassen. (Foto: Airbus Maxar via Google)

Het nieuws dat de Fujian gaat proefvaren werd door de eerste officier van het schip bekendgemaakt tijdens een interview op de Chinese staatstelevisie. Het schip zal na de Liaoning en de Shandong het derde vliegdekschip in dienst van de Chinese marine worden.

De Fujian werd op 17 juni 2022 in Shanghai te water gelaten met groots ceremonieel vertoon op de China State Shipbuilding Corp's Jiangnan Shipyard en ondergaat momenteel de laatste fase van constructie in Shanghai.



Moderne technologie
Het grote verschil is dat eerste twee vliegkampschepen een waterverplaatsing hebben van 50.000 ton en nog gebaseerd zijn op ouderwetse technologie van de Sovjet-Unie. Ook worden de gevechtsvliegtuigen op deze schepen gelanceerd middels een ‘ski-schans systeem’, waarbij er van een helling gebruik wordt gemaakt.

Op de Fujian zullen de vliegtuigen met een modern elektromagnetisch katapult-systeem worden gelanceerd, zoals dit ook op het Amerikaanse schip USS Gerald R. Ford gebeurt. Hierdoor kunnen vliegtuigen meer brandstof en wapens meenemen. Daarnaast is het nieuwe vliegdekschip, met een waterverplaatsing van meer dan 80.000 ton, simpelweg groter en zwaarder dan zijn twee voorgangers en beschikt het over een groter vliegdek, waardoor meer vliegtuigen mee kunnen.

De Fujian is nog wel, net als de andere Chinese carriers, een stoomboot.

Belangrijk voor de Centenary goals
De eerste officier van de Fujian zei verder dat de proeftochten een bijdrage zullen leveren aan de doelen die zijn gesteld voor de modernisering van de Chinese krijgsmacht als deze in 2027 honderd jaar zal bestaan. Deze doelen werden in 2021 gesteld bovenop de ingrijpender moderniseringsdoelen van 2035. Halverwege deze eeuw wil China een krijgsmacht hebben 'van wereldklasse'.
Dat houdt weer verband met de doelen voor het honderdjarig bestaan van de de Volksrepubliek China in 2049. De leider van China, Xi Jinping, wil uiteindelijk dat China in 2049 weer een mondiale supermacht is.

China wil op militair, cultureel en economisch vlak minstens de gelijke worden van de Verenigde Staten en andere westerse landen en is daarom dus ook bezig met het verder ontwikkelen van de defensieorganisatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is een marine op te bouwen die kan wedijveren met de Amerikaanse marine.



In de lente proefvaren?
Carl Schuster, een voormalig kapitein ter zee bij de Amerikaanse marine die door CNN gevraagd werd naar de ontwikkelingen rondom het schip, verwacht dat de eerste proefvaart in de lente plaats zal vinden.

“Als ik naar de technologie en de systemen van de Fujian kijk, dan denk ik dat de eerste proefvaarten ergens in maart 2023 plaats zullen vinden. Deze zullen bestaan uit basistests met de machines van het schip en het uitvoeren van standaard manoeuvres”, zo luidt de inschatting van Schuster.

De voormalige marineofficier denkt dat de eerste tests drie tot zeven dagen in beslag zullen nemen en dat deze de eerste stap zullen vertegenwoordigen in een proces van ongeveer achttien maanden. Dit zou betekenen dat het schip uiteindelijk rond oktober 2024 operationeel kan worden. De Liaoning en Shandong hadden respectievelijk tien en negen proefvaarten nodig voordat zij operationeel werden verklaard.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Waarvoor zal de Fujian gebruikt worden?
China heeft nog geen officieel doel gesteld waarvoor het zijn nieuwe vliegdekschip zal gebruiken, maar een rol bij een eventueel conflict met Taiwan is denkbaar. De zelfverklaarde onafhankelijkheid van het eiland is China al jarenlang een doorn in het oog.

Met een directe aanval op Taiwan zal China zich de woede van de westerse landen op de hals kunnen halen en dus is er de theorie dat een meer subtiele aanpak de voorkeur geniet. Zo zou China het eiland kunnen isoleren door het via de lucht en via de zee te blokkeren.

Voor een luchtblokkade heeft China reeds de mogelijkheden en met de komst van de Fujian zijn ook de maritieme mogelijkheden in 2024 erg groot. Bovendien werkt China aan nieuwe stealth gevechtsvliegtuigen zoals de J-20 en de J-35. Deze vliegtuigen kunnen in de toekomst vanaf het vliegdekschip via het katapult-systeem gelanceerd worden.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Volgende carrier India mogelijk kleiner

Chinese carrier terug na oefenreis bij Taiwan

Pentagon: flinke toename slagkracht China

Proefvaart tweede carrier China