Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch fregat Gorshkov, begeleid door Brits schip, lijkt Noordzee te hebben verlaten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-01-2023 | Laatst aangepast: 12-01-2023


Het Britse Type 23 fregat HMS Portland heeft het Russische fregat Admiral Gorshkov en bevoorradingsschip Kama begeleid in de Noordzee, berichtte de Britse marine gisteren. De Admiral Gorshkov is onderweg naar de Middellandse Zee. Inmiddels lijkt het Russische duo de Noordzee te hebben verlaten.

Portland en Gorshkov
HMS Portland escorteert de Gorshkov (op de achtergrond) en de Kama. (Foto: Britse marine)

De vaarbewegingen van de Admiral Gorshkov zijn interessant omdat, volgens Moskou, het fregat van de Gorshkovklasse de eerste reis maakt met Zircon hypersone raketten. Deze wapens zouden een bereik hebben van 1.000 km. Ter vergelijking, het Noorse kruisvluchtwapen NSM dat Nederland en veel andere landen onlangs hebben aangekocht, heeft een bereik van ruim 185 km. Een belangrijker kenmerk van de Zircon is de hoge snelheid: Mach 4 tot 6, waardoor verdediging uiterst lastig wordt. Het blijft echter onzeker of de Zircon's ook echt operationeel zijn.De Admiral Gorshkov en de Kama zijn begin januari vertrokken en werden gespot door een Noors P-3C Orion maritiem patrouillevliegtuig. De schepen koersten verder naar het zuiden waar ze werden opgepikt door HMS Portland. De Portland maakt deel uit van het permanente NAVO-eskader SNMG1, dat sinds afgelopen vrijdag onder het commando staat van de Duitse commandeur Marx. Terwijl een Pools en Frans fregat zich zaterdag bij het nieuwe Duitse vlaggenschip in Den Helder meldden, was de Portland afwezig. Scheidend commandeur Jeanette Morang had vrijdag nog gezegd dat zij steeds keuzes had moeten maken tussen individuele eenheden op pad te sturen om Russische activiteiten te monitoren en de groep bij elkaar te houden voor gezamenlijke oefeningen. Ook nu moest een dergelijke keuze worden gemaakt; de Portland schaduwde de Russen de drie andere schepen startten maandag met kennismaken op zee.Inmiddels heeft het er alle schijn van dat de Noordzee-passage achter de rug is. Het internationale volgsysteem voor schepen, AIS, toont de Kama vanochtend ten zuiden van Engeland ter hoogte van Portsmouth. (AIS is alleen niet helemaal betrouwbaar.) Op satellietfoto's zouden bovendien de twee schepen in het Kanaal op weg naar het zuiden te zien zijn, maar de foto's zijn te onscherp.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Wat de plannen exact zijn met de Gorshkov en de tanker, is niet helemaal duidelijk. Volgens initiele berichten zou het duo naar de Middellandse Zee gaan om daar de Admiral Kasatonov af te lossen, zusterschip van de Gorshkov. Vanuit Russische media komen berichten dat de reis van de Admiral Gorshkov niet beperkt blijft tot de Med, maar ook naar de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan zal gaan.

Als de Gorshkov en Kama inderdaad naar de Indische Oceaan gaan, behoort een bezoek aan India tot de mogelijkheden. India is voor de krijgsmacht nog altijd afhankelijk van Rusland en heeft zich dan ook vierkant achter Rusland geschaard sinds het begin van de oorlog. Daarnaast werken Rusland en India samen aan het hypersone wapen Brahmos 2. Deze opvolger van de Russisch-Indiase supersone Brahmos uit 2006, zou gebruik kunnen maken van technologie van de Zircon. Een havenbezoek van een schip met Zircon's, zal door zowel de bemanning als de Indiase defensie-industrie als aanlokkelijk klinken.

Zover is het nog niet. Het is eerst wachten op de passage door de Straat van Gibraltar.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Gorshkov naar Middellandse Zee

Weer test Zircon

Nieuwe tests Zircon gepland

NAVO voorsprong kwijt