Marineschepen.nl
 
   
 

Passage Russische marineschepen door Bosporus voorkomen door Turkije


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-03-2022 | Laatst aangepast: 03-03-2022


Rusland was van plan om zondag en maandag nog eens vier marineschepen de Zwarte Zee in te laten varen, maar door dat plan is niet doorgezet, zo melden divese media. Maandag werd bekend dat Turkije heeft besloten om de Bosporus voor Russische marineschepen af te sluiten.

Admiral Gorshkov
Archiefbeeld van de Admiral Gorshkov, zusterschip van de Admiral Kasatonov in de Middellandse Zee. (Foto: Russische marine)

Ieder land dat een schip door de Dardanellen en Bosporus wil sturen moet de passages ruim vooraf aanmelden bij Turkije, overeenkomstig met het Verdrag van Montreux. Dat deed Moskou dus, zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dinsdagavond laat tijdens een interview met de Turkse publieke omroep Haberturk. De Britse krant Financial Times berichtte dat vanochtend ook op basis van eigen bronnen. Rusland meldde in ieder geval het fregat Admiral Kasatonov (Admiral Gorshkovklasse) aan voor de passage, plus drie andere schepen. Maar de reis werd niet gemaakt.



De Turkse minister Mevlut Cavusoglu zei dinsdagavond in het interview dat Turkije had gezegd: "Stuur deze schepen niet". Drie van de vier schepen hebben namelijk de Zwarte Zee niet als thuisbasis en volgens het Verdrag van Montreux mag Turkije de doorvaart van schepen weigeren als die niet naar hun thuisbasis gaan, maar wel bij een land in oorlog horen.

Rusland besloot om de schepen niet de reis te laten maken. "Als dat toch was geprobeerd, had één van hen kunnen passeren, drie zouden er niet in zijn geslaagd," zei Cavusoglu.

Opvallend is dat Cavusoglu zei (op basis van diverse machinevertalingen van transcripties van het gesprek) dat op het moment dat Turkije Rusland "vriendelijk verzocht" om de schepen niet te sturen er nog "geen besluit was of er oorlog zou komen of niet."
Rusland moet volgens het Verdrag van Montreux de passage acht dagen vooraf aanmelden (landen die niet aan de Zwarte Zee grenzen moeten dat 15 dagen van te voren aan Turkije laten weten). Dat betekent dat Rusland de plannen uiterlijk op 19 februari aan Ankara kenbaar moet hebben gemaakt. Op 24 februari begon de invasie, waarna Oekraïne Turkije direct vroeg om sluiting van de Bosporus. Turkije zei zaterdag 26 februari nog geen besluit te hebben genomen en zondag zei Cavusoglu dat wat in Oekraïne gebeurde geen "aanval meer is, maar een oorlog". Maandag 28 februari zei Turkije de Bosporus te sluiten voor betreffende Russische schepen, omdat er formeel sprake was van oorlog.

Turkije maakte het verzoek aan Rusland, als het inderdaad zo ver vooraf had plaatsgevonden, pas dinsdag wereldkundig. Mogelijk omdat Moskou Ankara niet had laten weten of zij het Turkse verzoek zouden accepteren, of toch de schepen zouden sturen. Waarop Turkije, dat de goede band met Rusland koestert, de bewegingen van de Russische schepen afwachtte. Toen de Russische vloot maandag niet in de Turkse verrekijkers was verschenen, maakte Turkije bekend dat ze de Bosporus hadden gesloten.

Verzweeg Turkije het verzoek omdat ze Rusland niet onder druk wilden zetten of schofferen? Of uit vrees dat de Russen toch een eskader zou sturen?



Minder Kalibr's
Hoe dan ook, doordat Turkije ingreep, heeft Rusland minder Kalibr kruisvluchtwapens dan gepland in de Zwarte Zee. Weliswaar heeft de Russische marine al een overmacht in de Zwarte Zee, maar had het in de eerste vijf dagen slechts 35 Kalibr kruisvluchtwapens gelanceerd (volgens Oekraïense bronnen). Ter vergelijking: de Amerikanen lanceerden in 2003 in de eerste uren van de invasie van Irak al ruim 40 Tomahawks, daarna oplopend tot dik 800.

Rusland zou vier schepen hebben aangemeld. In ieder geval gaat het dan om de Admiral Kasatonov (van de Noordelijke Vloot). Dat schip heeft veel meer ruimte voor Kalibr's aan boord: 32. Verder is in de Middellandse Zee nog het fregat Admiral Grigorovich (Grigorovichklasse) uit de Zwarte Zee dat acht Kalibr's kan lanceren. Verder zijn in de Med onderzeeboten en Buyan-klasse korvetten met de mogelijkheid om Kalibr's af te vuren. Maar zij hebben de passage dus niet gemaakt. Einde Montreux
Turkije heeft nog meer bloedvergieten kunnen voorkomen dankzij het Verdrag van Montreux. Het einde van de impact van dat verdrag lijkt echter in zicht. In juni 2021 is de bouw begonnen van een nieuw kanaal, ten westen van Istanbul. Dat Istanbulkanaal valt niet onder het verdrag, zo liet Turkije al in 2018 weten. Het nieuwe kanaal moet eind dit decennium klaar zijn.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Rusland oefende raketlanceringen

Rusland oefent op 4 zeeën tegelijk

Bijzondere oefening in Med

Russische oefening bij Ierland