Marineschepen.nl
 
   
 

'Russische schietoefening bij Ierland', NAVO gaat oefenen in Middellandse Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-01-2022 | Laatst aangepast: 22-01-2022


In de Middellandse Zee houdt de NAVO in februari een grote oefening, waar in ieder geval het Amerikaanse vliegkampschip USS Harry S. Truman aan mee zal doen. Er zijn ook nieuwe Russische oefenplannen naar buiten gekomen: schietoefeningen op de Atlantische Oceaan in de Ierse Exclusieve Economische Zone (EEZ).

Truman
USS Harry S. Truman in december, geflankeerd door onder andere KNM Fridtjof Nansen en USS San Jacinto. (Foto: Amerikaanse marine)

Het Russische ministerie van Defensie kondigde donderdag grootse oefeningen aan voor deze en volgende maand. Een van deze oefeningen gaat 240 km uit de Ierse kust plaatsvinden, volgens het Ierse dagblad The Journal. Op de website van The Journal wordt gesproken over Russische bommenwerpers en marineschepen die "raketten zullen lanceren", maar de Irish Aviation Authority spreekt in hetzelfde artikel van "artillerie-oefeningen". Dit is een belangrijk verschil, want het lanceren van raketten is uiteraard van heel andere orde dan schieten met kanons. Marineschepen.nl heeft The Journal om meer informatie gevraagd.Hoe dan ook zijn de oefeningen gepland in de Ierse Exclusieve Economische Zone (EEZ), maar wel in de internationale wateren van de Atlantische Oceaan. De Irish Aviation Authority heeft tegenover The Journal bevestigd dat zij een waarschuwing moeten uitgeven en commerciële vluchten die door het gebied zouden vliegen moeten omleiden. De Russen komen begin februari oefenen.

Dergelijke Russische activiteiten in de Ierse EEZ vragen uiteraard om inzet van de Ierse marine en luchtmacht. De mogelijkheden zijn echter beperkt, Ierland beschikt over negen patrouilleschepen waarvan een aantal in reserve zijn geplaatst, andere zijn in onderhoud. De grootste Ierse marineschepen zijn de offshore patrol vessels van de Samuel Beckettklasse van 90 meter, bewapend met een 76mm kanon. De Ierse luchtmacht heeft enkele patrouille- en transportvliegtuigen (geen gevechtsvliegtuigen).

Ierland is geen NAVO-lid.

Neptune Strike: drie carriers samen
Maandag begint in de Middellandse Zee de grote NAVO-oefening Neptune Strike. Deze twaalf dagen durende oefening werd gisteren door de Verenigde Staten aangekondigd. Volgens de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie John F. Kirby stond deze oefening al lang op de kalender, maar op de website van de NAVO was ook na de bekendmaking niets te zien over deze exercitie. Oefeningen met meer dan 9.000 personen, moeten tenminste 42 dagen voor de start, zijn bekend gemaakt.

Er is nog weinig bekend over Neptune Strike. Zaterdag werd duidelijk dat maar liefst drie NAVO-vliegkampschepen samen gaan oefenen, maar dat lijkt geen deel uit te maken van de genoemde NAVO-oefening, omdat de Franse carrier nog in Toulon blijft. Het Nimitzklasse vliegkampschip USS Harry S. Truman zal wel deelnemen namens de Verenigde Staten aan Neptune Strike. De Truman hoeft zich overigens niet te haasten naar de Middellandse Zee, de carrier is er al enige tijd. Carriers zijn nooit alleen en ook nu vaart de Truman met meerdere schepen. Begin januari waren dat in ieder geval: de Arleigh Burkeklasse torpedobootjagers USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely en USS Jason Dunham, en Ticonderogaklasse kruiser USS San Jacinto. Ook het Noorse fregat KNM Fridtjof Nansen (gelijknamige klasse) is onderdeel van de Amerikaanse Carrier Strike Group. In totaal zijn met deze Strike Group zo'n 6.000 militairen gemoeid.

De Italiaanse carrier ITS Cavour zal eveneens aansluiten voor de oefening met andere carriers. De Cavour opereert met de F-35B gevechtstoestellen die verticaal kunnen landen.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Clemenceau 2022
Niet alleen een Amerikaanse carrier zal in de Middellandse Zee varen, ook het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle zal er binnenkort te zien zijn. De reis van het schip en verband was al langer bekend. Begin februari zal de CdG vanuit Toulon vertrekken. Diverse schepen zullen gedurende de reis door de Med aansluiten, waaronder de FREMM-fregatten Alsace en Normandie. Horizonklasse destroyer Forbin is eveneens van de partij. FS Marne zal voor de victualiën, dieselolie en andere benodigdheden zorgen tijdens de reis.

Gedurende de inzet in de Middellandse zee krijgt het Franse eskader versterking van USS Ross (Arleigh Burke), SPS Juan de Borbon (Alvaro de Bazanklasse), een Grieks fregat en een Griekse onderzeeboot. Een Frans fregat zal ook de Zwarte Zee in gaan.

Eerder werd bekend dat Rusland ook gaat oefenen in de Middellandse Zee.

In de Middellandse Zee is verder NAVO-eskader SNMG2 met het Franse FREMM-fregat ITS Carlo Margottini en het Turkse TCG Göksu (OH Perry). Het Duitse Bremenklasse fregat Lübeck is sinds gisteren in de Middellandse Zee en zal zich bij SNMG2 aansluiten.
Over Nederlandse marineschepen is nog niets naar buiten gekomen. NAVO-stafschip Zr.Ms. Rotterdam is momenteel, met het Deense fregat Peter Willemoes, in de Oostzee. De Rotterdam ligt dit weekend in de Poolse haven van Gdynia.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Landingsschepen gaan oefenen in Med

Wat kan Rusland met landingsschepen?

Nog drie uit Oostzee

Eerste landingsschepen uit Oostzee

NAVO: 'Inzet RDAM is standaard'

Zweden versterkt Gotland

Zr.Ms. Rotterdam stafschip