Marineschepen.nl
 
   
 

Bouw mijnenbestrijdingsvaartuig Vlissingen begonnen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-03-2022 | Laatst aangepast: 04-03-2022


In februari is het eerste staal van het eerste Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuig gesneden, dat bevestigde een defensiewoordvoerder vandaag na vragen van Marineschepen.nl. Het staal voor de toekomstige Zr.Ms. Vlissingen werd in ItaliŽ gesneden. Het schip wordt in Frankrijk gebouwd.

MCMV
Ontwerp van de Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen. (Beeld: Naval Group)

Voor het eerst in ongeveer tien jaar zijn twee schepen voor de Koninklijke Marine tegelijkertijd in aanbouw. De Nederlandse werf Damen bouwt de bevoorrader Den Helder op de werf in RoemeniŽ. En in Lorient heeft de Franse werf Kership het staal voor de Vlissingen ontvangen. Daarmee wordt voor het eerst sinds 1868 (pantserschip Zr.Ms. Schorpioen) een Nederlands marineschip in Frankrijk gebouwd.Momenteel wordt in Lorient dus met het Italiaanse staal de eerste delen van de romp van de Vlissingen gebouwd. Normaliter is het snijden van het eerste staal een feestelijk moment, dat gebeurde dit keer echter zonder ceremonieel vertoon. Marineschepen.nl heeft de Belgische Defensie gevraagd op welke werf het staal is gesneden.

De werf die het staal mocht leveren, werd door Kership gekozen. De Belgische marine, die de leiding heeft over de Nederlandse en Belgische mijnenbestrijdingsvaartuigen, heeft de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de bouw in handen van de scheepswerf gelegd. Kership koos een Poolse werf voor de levering van het staal voor het eerste Belgische schip en nu dus een Italiaanse werf voor het staal van de Vlissingen.De Vlissingen is dan ook niet het eerste schip van het totale project. Het staal van de Belgische Oostende werd in juli 2021 gesneden en in november werd de kiel gelegd.

De twaalf Nederlandse en Belgische mijnenbestrijdingsvaartuigen worden allemaal in Frankrijk gebouwd of afgebouwd, maar ook andere werven in Europa krijgen opdrachten. In 2030 moet het laatste schip worden opgeleverd, de Schiedam.

Zodra door Kership de eerste delen van de romp van de Vlissingen zijn gebouwd, kan de kielleggingceremonie plaatsvinden. Die staat gepland voor juni 2022.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

Kiel Oostende gelegd

Staal Belgische schip gesneden