De Duitse marine heeft samen met een werkgroep bestaande uit MBDA en Rheinmetall, naar eigen zeggen met succes, een lange testperiode van een nieuw laserwapen afgerond. De Laser Weapon Demonstrator (LWD) werd in juni 2022 geïntegreerd op het Duitse F124-fregat FGS Sachsen. Ook vertegenwoordigers uit andere landen, waaronder Nederland, waren bij de finale demonstratie aanwezig.
Close-up van de Laser Weapon Demonstrator aan boord van het fregat FGS Sachsen. (Foto: MBDA)
De tests werden gepland en georganiseerd door de Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw); de instantie binnen de Duitse Defensie die verantwoordelijk is voor onder andere het materieel.
BAAINBw stelde de werkgroep High-Energy Laser Naval Demonstrator Working Group (ARGE) samen. Deze bestaat uit MBDA Deutschland, de Duitse tak van het internationale defensiebedrijf met het hoofdkantoor in Parijs en Rheinmetall, een Duits Defensiebedrijf. De werkgroep was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de bouw van de high-energy Laser en zal ook in de toekomst de technische ondersteuning voor zijn rekening nemen, zo laten de bedrijven weten in een persbericht.
Bijna jaar lang testen
Na de integratie van diop de Sachsen in juni 2022 werd bijna een jaar lang getest. In totaal vonden zes testcampagnes plaats. Hierbij werd het wapen uitvoerig getest in steeds complexer wordende situaties en werden verschillende type doelen onder vuur genomen. Volgens de betrokken partijen is hierbij de effectiviteit van het wapen bewezen.
Tijdens de tests werd de LWD getest op onder andere detectie en tracking (inclusief zeer wendbare doelen); het samenwerken met sensoren, commando- en wapensystemen. Ook werd het werken met mogelijke rules of engagement meegenomen in de test.
Uiteraard stond op het programma ook de inzet van de high-energy laserstraal op doelen. In totaal zijn er meer dan 100 testschoten gelost aan boord van de Sachsen.
In oktober van 2022 plaatste BAAINBw al beelden op social media van de Sachsen dat met de LWD een drone uit de lucht schoot.
De climax van de testperiode was een demonstratie tijdens een VIP-dag met volgens MBDA en Rheinmetall veel "hooggeplaatste militairen" van het leger, de marine en BAAINBw. Ook waren vertegenwoordigers van de Britse, Nederlandse en Noorse marines bij de demonstratie aanwezig. Volgens het persbericht werd onder meer een drone uit de lucht geschoten.
De LWD stond op een container in de midscheeps van het fregat. (Foto: MBDA)
Toekomst
Op dit moment wordt de LWD in detail onderzocht. Als dit onderzoek na de testperiode voltooid is, zal het wapen verplaatst worden naar een technisch centrum van de Bundeswehr in Meppen. De testresultaten en de analyse gaan gebruikt worden om risico's te minimaliseren in de volgende fases van het wapen.
De LWD is dus een test- of demonstratiemodel. Volgens de bedrijven kan het wapen in de toekomst nog verder ontwikkeld worden en is een daadwerkelijk operationeel laserkanon van toegevoegde waarde voor een schip als aanvulling op bestaande kanons en raketten.
Vooral op het gebied van drone-bestrijding zou de laser effectief zijn en ook voor speedboten en raketdreigingen op kort afstand.
Na een upgrade zijn er nog meer dingen mogelijk, zo is de verwachting van MBDA en Rheinmetall. Dan zou een laserkanon ingezet kunnen worden tegen supersone raketten, alsmede mortier- en artilleriegranaten.
Meer landen
Meerdere marines en bedrijven in diverse landen zijn bezig met het ontwikkelen van laserwapens. Ook de Amerikaanse marine heeft daar op ingezet en installeerde het eerste wapen van Lockheed Martin in 2022, er is ook een Britse ontwikkeling, eveneens via MBDA. In het verleden zou ook sprake zijn geweest van tests met een laserwapen op een Nederlands fregat.
Dat de Nederlandse marine interesse heeft in een dergelijk wapen is al langer bekend. In het verleden werd meerdere keren het ASW-fregat genoemd als mogelijk toekomstig drager van een laserkanon. Maar zo'n kanon is nog niet op de markt.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.