Marineschepen.nl
 
   
 

Update dag 4 - Nucleaire escalatie en Turkije sluit mogelijk Bosporus


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-02-2022 | Laatst aangepast: 27-02-2022


De Russische marine was vandaag weer op meerdere fronten actief, zo zouden Russische marineschepen koopvaardijschepen hebben geboard en is er sprake van een nieuwe amfibische landing. Tegelijkertijd zijn er ook opvallende berichten uit Turkije over sluiting van de Bosporus. Nu Poeting de nucleaire status van zijn krijgsmacht heeft verhoogd, geldt dat indirect ook voor de Russische marine.

Borei
De Knyaz Vladimir, een SSBN van de Boreiklasse. Dit is een van de nieuwe onderzeeboten van deze klasse, de Knyaz Vladimir werd in juni 2020 in dienst gesteld. De onderzeeboot is 170 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 24.000 ton. Aan boord heeft het 16 Bulava kernraketten en 6 torpedo's om schepen en andere onderzeeboten tot zinken te brengen, maar die laatste wapens gebruikt deze onderzeeboot alleen voor zelfverdediging. (Foto: Russische marine)

Nucleaire dreiging
Met de verhoging van de nucleaire gereedheid van het Russische kernwapenarsenaal, heeft Poetin een nieuwe stap op de escalatieladder gezet. De Russische president gaf die opdracht vanmiddag in reactie op de wapenleveranties vanuit het Westen aan Oekraïne en de sancties. De Russische aanval op Oekraïne gaat minder voorspoedig dan gedacht en mogelijk probeert Poetin het Westen onder druk te zetten om niet nog verder te gaan. In een White Paper van het Russische ministerie van Defensie uit 2003 stond voor het eerst dat nucleaire wapens ingeroepen kunnen worden "om politieke druk tegen Rusland en haar bondgenoten te voorkomen, om agressie te kunnen de-escaleren (...) om in positie te zijn om vastberadenheid te tonen door de gereedheid te verhogen, oefeningen te houden en eenheden te verplaatsen."
Escaleren om te de-escaleren dus.



Rusland beschikt over een enorme hoeveelheid kernwapens: ongeveer 6.000 kernkoppen, iets meer dan de VS. Rusland kan kernwapens inzetten middels ballistische raketten die vanuit silo's op land worden gelanceerd, heeft strategische bommenwerpers en uiteraard nucleaire onderzeeboten met kernwapens. Deze onderzeeboten, SSBN's genaamd, zijn eigenlijk al vele decennia actief. Zij opereren zoveel mogelijk ongezien en zijn continu klaar om, zodra de opdracht vanuit het Kremlin komt, kernwapens te lanceren op doelen in het Westen. Rusland heeft nog 1 Delta III-klasse onderzeeboot, zes Delta IV-klasse en vier nieuwe Boreiklasse onderzeeboten die hiervoor zijn ontworpen. De Borei's zijn nieuw en hebben zestien ballistische Bulava-raketten, met ieder zes kernkoppen per raket.

Overigens hebben ook de Amerikaanse, Britse en Franse marines dergelijke SSBN's. Deze opereren ook voortdurend in de Atlantische Oceaan en andere wateren, om direct te kunnen lanceren indien de opdracht komt.

Het is niet zo dat een SSBN voor een lancering dicht bij Rusland of een Russische onderzeeboot dicht bij het Westen hoeft te varen, deze raketten hebben bereiken van vele duizenden kilometers. De Bulava heeft een bereik van 8.000 tot 10.000 kilometer. De Britse en Amerikaanse Trident haalt afstanden van 12.000 km.

Behalve onderzeeboten hebben ook Russische bovenwaterschepen de mogelijkheid om kernwapens te lanceren. Veel schepen zijn namelijk voorzien van lanceerinrichtingen voor Kalibr en dat wapen kan ook een nucleaire lading vervoeren, maar dat is nog wel wat anders dan de intercontinentale ballistische raketten die bedoeld zijn ter afschrikking en veel grotere gebieden kunnen treffen.

Rusland testte afgelopen weekend nog een breed assortiment aan kernwapens.



Koopvaardijschepen in beslag genomen?
Een iets minder apocalyptisch onderwerp is de mogelijke inbeslagname van twee koopvaardijschepen, genaamd de Princess Nicole en de Afina, door schepen van de Russische marine. Beide schepen zenden sinds vanochtend geen AIS-signaal meer uit, terwijl zij op enkele mijlen van de Krim voeren. Mogelijk dat een Russisch fregat betrokken is, maar dat verhaal is niet bevestigd.

Sluiting Bosporus
Gisteren was wat verwarring over sluiting van de Bosporus door Turkije. Vandaag lijkt Turkije dan toch te neigen naar het weren van Russische marineschepen in de zeestraten waar Ankara de controle over heeft. Uitgezonderd zouden de schepen van de Zwarte Zee-vloot zijn die terugkeren naar hun basis. Waar Turkije namelijk eerder sprak over een conflict, spreekt het nu formeel over een oorlog, en dat biedt mogelijkheden volgens de Conventie van Montreux, om de Bosporus ten dele te sluiten.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Amfibische landing
Opnieuw is sprake van een amfibische landing en opnieuw is de bron een 'US defense official'. Ditmaal zou het gaan om een amfibische landing 30 mijl ten zuiden van Marioepol, aan de Zee van Azov.

Eerder werden ook berichten gedeeld over landingen, maar zijn er geen beelden van. Wel zijn diverse voertuigen gespot (en vernietigd) met een witte V-markering er op, deze V zou staan voor voertuigen van de Marine Infanterie. In de Zee van Azov heeft Rusland drie landingsschepen.

Duitsland: 100 miljard euro extra in Defensie
Berlijn heeft besloten om 100 miljard euro extra in de Defensie van Duitsland te investeren, zo werd vanmiddag bekend. De Duitse strijdkrachten konden de afgelopen jaren al rekenen op meer geld, maar met dit astronomische bedrag komen de uitgaven van de Duitse Defensie direct op de gewenste 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), zoals met de NAVO afgesproken is.

"Eén ding is duidelijk: we moeten fors meer investeren in de veiligheid van ons land om op deze manier onze vrijheid en onze democratie te beschermen", zei de Duitse Bondskanselier Scholz. Overigens gaat het niet om een eenmalige injectie, maar Duitsland wil "jaar na jaar" boven de tweeprocentsnorm blijven.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ballistische raketten

Boreiklasse

Update dag 2

Liveblog dag 1 - Russische aanval op Oekraïne