Marineschepen.nl
 
   
 

VS haalt ballistische anti-schipraketten neer bij aanval op Deens schip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-12-2023 | Laatst aangepast: 31-12-2023


In de zeestraat Bab El Mandeb, tussen de Rode Zee en Golf van Aden werd een containerschip van de Deense rederij Maersk getroffen bij een aanval van Houthi-rebellen. Twee Amerikaanse torpedobootjagers reageerden. Een van hen haalde ballistische anti-schipraketten neer. Dat meldt US Central Command.

Update over tweede aanval onderaan deze pagina

SM-6
Een SM-6 raket die gelanceerd wordt door een Amerikaanse torpedobootjager. SM-6 is bedoeld voor onderschepping van onder andere ballistische raketten in de lagere luchtlagen, dichter bij zijn doel. SM-3 onderschept raketten buiten de dampkring. Archieffoto. (Foto: US Navy)

De twee torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse die reageerden op de noodoproep van het containerschip waren USS Gravely en USS Laboon. Het eerst genoemde schip zorgde voor de derde onderschepping van ballistische anti-schipraketten. USS Laboon en USS Mason gingen de Gravely voor. In totaal zijn nu vijf ballistische anti-ship raketten neergehaald.De aanval, die rond 20:30 uur lokale tijd (22:30 uur Nederlandse tijd) plaatshad, is de 23e aanval op een schip in de regio door Houthi-rebellen.

Nu was containerschip Maersk Hangzhou doelwit. Juist Maersk, een van de grootste rederijen ter wereld, had na de start van Amerikaanse operatie Prosperity Guardian aangekondigd weer te zullen varen door de Rode Zee. Na de eerste aanvallen had de rederij haar schepen laten omvaren via Kaap de Goede Hoop. Ook andere rederijen deden dat en doen dat nog steeds, maar Maersk vond het varen onder bescherming van de coalitie-schepen nu veilig genoeg. Volgens de Deense publieke omroep DR kost het de rederijen 800.000 euro per schip extra om de 7.000 km langere route via het zuidelijke puntje van Afrika om te laten varen.De getroffen Maersk Hangzhou, varend onder Singaporese vlag, kon na impact doorvaren. Het schip sprak van een inslag door een raket, maar meldde over het incident een luide klap en flits. Een drone lijkt daarom een waarschijnlijker wapen.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991

De aanval is een nieuwe tegenslag voor operatie Prosperity Guardian, ook OPG genoemd. Ondanks de matige respons op de oproep van Washington voor het vormen van een internationale maritieme coalitie, was het de Deense rederij die vertrouwen uitsprak. Een groot probleem van OPG is een tekort aan marineschepen om alle civiele schepen gedurende het hele risicogebied in de Golf van Aden, Bab el Mandeb en Rode Zee daadwerkelijk te beschermen.

Om schepen op afstand te kunnen beschermen tegen luchtdreigingen gebruiken marineschepen idealiter raketten als Standard Missile 2, Standard Missile 6 of Aster 30. Veel andere wapens zijn vooral bedoeld om het marineschip zelf te verdedigen. De torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse zijn, net als de Britse Type 45, geschikt om meerdere koopvaardijschepen te verdedigen. Maar er zijn slechts zes van deze schepen in het gebied.

In januari komt daar verandering in. Dan stuurt Denemarken ook een fregat. Vermoedelijk gaat het om een fregat van de Iver Huitfeldtklasse. Denemarken vaart sinds kort met SM-2 raketten. Die konden een aanval op de Maersk Hangzhou niet voorkomen.

Vixen 707
USS Gravely heeft de MH-60R Seahawk Vixen 707 aan boord, behorende bij de "Mad Foxes" van Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 74. De Gravely valt onder het eskader van USS Dwight D. Eisenhower. Hier de 707 op archiefbeeld. (Foto: US Navy)

Update 17:00 uur: drie rebellenbootjes tot zinken gebracht bij tweede aanval
Op 31 december om 06:30 uur lokale tijd (08:30 uur Nederlandse tijd) is het containerschip Maersk Hangzhou voor een tweede keer aangevallen. Dat zegt US Central Command in een bericht op X. Dit keer vielen de rebellen aan met vier kleine bootjes. Deze bootjes naderden het containerschip tot 20 meter. Aan boord van de Maersk Hangzhou was een bewapend beveiligingsteam dat het vuur opende op de inkomende bootjes.

Vanaf torpedobootjager USS Gravely en vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower waren intussen helikopters opgestegen. Eenmaal bij het containerschip werden de bootjes vanuit de helikopters gewaarschuwd. De rebellen in de bootjes openden daarop het vuur op de helikopters. De Amerikaanse helikopters vuurden terug en brachten drie van de vier bootjes tot zinken. Meerdere rebellen zijn om het leven gekomen. Volgens de Amerikanen is geen van hun helikopters beschadigd geraakt.

Bij de aanval zijn tien Houthi-rebellen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Houthi's via sociale media bevestigd.

Sinds de start van Operation Prosperity Guardian zijn volgens de Amerikaanse Vijfde Vloot in tien dagen tijd 1.200 koopvaardijschepen door de Rode Zee gevaren. Desondanks heeft rederij Maersk besloten om hun schepen toch weer om te laten varen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Voor het eerst ballistische anti-schipraketten neergehaald