Afgelopen maandag had patrouilleschip Zr.Ms. Friesland Den Helder moeten verruilen voor het Caribisch gebied. De aflosser van de Holland ligt echter nog in de Nieuwe Haven en zal een week later zee kiezen, dat liet de Koninklijke Marine weten. De Holland verliet de regio eerder dan gepland. Momenteel is er geen stationsschip in de West.
Zr.Ms. Friesland, een van de vier schepen van de Hollandklasse, op archiefbeeld. (Foto: Defensie)
Eerder deze week werd bekend dat Zr.Ms. Holland, dat van mei tot en met eind december een succesvolle tijd als stationsschip had, op de terugreis is naar Den Helder. De Friesland is de beoogde aflosser van de Holland, maar het vertrek van het patrouilleschip werd maandag uitgesteld doordat meerdere bemanningsleden besmet waren met corona. Dat aantal bleek te hoog om zonder deze personen veilig de Atlantische Oceaan over te kunnen steken, antwoordde een woordvoerder van het Commando Zeestrijdkrachten na vragen van Marineschepen.nl.
Daarnaast kampte de OPV met een technisch mankement. De Friesland was enkele weken geleden een spoeddokking ondergaan en daar was een koelwaterleiding met verkeerd materiaal vervangen. Dat euvel is deze week opgelost.
Aanstaande maandag zal de hele bemanning weer getest worden en het vertrek van de Friesland staat nu op dinsdag gepland. Normaliter duurt de oversteek elf dagen.
Mede door het verlate vertrek van de Friesland is er enkele weken geen stationsschip in de West. Maar ook een eerder vertrek van de Holland speelt mee. Want ook aan boord van dat schip sloeg het coronavirus toe. Na een havenbezoek aan Cartagena, Colombia eind december, testten bemanningsleden positief. De Holland is twee dagen eerder gestopt met de operaties en is vervolgens naar Curaçao gegaan, waar het korter is gebleven dan gepland. Een langer bezoek was vanwege corona op de eilanden niet wenselijk. Daarop is besloten om direct de thuisreis te aanvaarden.
Groningen halverwege herstel
Hoewel het verlate vertrek van de Friesland en het technische euvel te overzien zijn, zit het de marine de afgelopen anderhalf jaar niet mee met de stationsschepen in de West. Het begon met de ramp met de NH-90 van Zr.Ms. Groningen waarbij twee inzittenden om het leven kwamen in juli 2020. Bij de reddings- of bergingsoperatie zou de schroefas van de Groningen zijn beschadigd. Het stationsschip moest daardoor in december 2020 enkele maanden eerder terug naar Nederland, varend op één schroefas.
Er was een half jaar geen stationsschip, want aan boord van de Holland ontstond een brandstoflekkage waardoor brandwerend pakkingsmateriaal doordrenkt raakte met brandstof. Dit was mogelijk veroorzaakt door een aanvaring bij het 'achteruit inparkeren' van een Portugees fregat in Den Helder. De Holland verscheen na herstel in mei aan de Caribische horizon.
Zr.Ms. Groningen werd vorig jaar in een droogdok gevaren waar de schroefas werd gerepareerd. Maar, zo blijkt uit de woorden van de marinezegsman, dat ook de andere schroefas hersteld moet worden. De eerste schroefas werd dus al in 2021 gerepareerd, daarna brak het winterverlof aan en waren er te weinig bemanningsleden beschikbaar om wacht te lopen aan boord in Vlissingen. De OPV is daarop naar Den Helder gesleept waar de schepen door een particuliere beveiligingsorganisatie vanuit een centraal punt worden bewaakt. De beschikare bemanningsleden van de Friesland zijn (samen met bemanningsleden van andere schepen) ingezet om boostervaccinaties te zetten.
Binnenkort gaat de Groningen terug naar Vlissingen waar het werk aan de tweede schroefas zal beginnen, waarna -als het meezit- de marine over drie patrouilleschepen kan beschikken. Het vierde schip, Zr.Ms. Zeeland, ligt als enige langer tegen de kant. Het onderhoud aan dat schip werd eerder uitgesteld in verband met geldgebrek.