Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Amsterdam uit dienst en over naar Peru


Bericht geplaatst: 04-12-2014
Laatst aangepast: 04-12-2014


Zr.Ms. Amsterdam is uit dienst gesteld. Vanmiddag werden de vlag, geus en oorlogswimpel van de bevoorrader voor de laatste maal neergehaald. Aansluitend werd het schip overgedragen aan Peru en in dienst gesteld als BAP Tacna. Volgende week woensdag vertrekt de Tacna naar Peru.

Amsterdam uit dienst
De Koninkrijksvlag van de Amsterdam wordt neergehaald. Let ook op de overgeschilderde letters "AD" (Amsterdam) op het helidek. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Net als tijdens de uitdienststelling van Hr.Ms. Zuiderkruis, was de uitdienststelling van de Amsterdam een ijzig koude bedoeling. Op het helidek stelde zich vanmiddag de bemanning van de Amsterdam, de bemanning van de Tacna en de Marinierskapel op. Wat meer beschut namen minister van defensie Jeanine Hennis en haar Peruaanse collega Pedro Cateriano Bellido plaats, naast oa commandant zeestrijdkrachten LGENMARNS Rob Verkerk en diverse oud-commandanten.



KTZ Henk Suurveld nam als commandant van de Amsterdam als eerste het woord. Suurveld richtte zich na de opening tot de doopster Rita Kok-Roukema, echtgenote van oud-premier Wim Kok. Sinds zij de Amsterdam op 11 september 1993 doopte, noemt ze de Amsterdam haar kindje. "En kinderen worden groot," zo haakte Suurveld in "dit kind gaat emigreren en gaat een andere naam aannemen." Helemaal met lege handen blijft de doopster niet achter: net als oud-commandanten ontving ze een letter van het in stukken gezaagde naambord.

Daarna wendde de kapitein ter zee zich tot zijn bemanning, die inmiddels door de koude oostenwind vrij ver afgekoeld was. Suurveld zei trots te zijn op zijn mannen en vrouwen die zich afgelopen jaar zeer flexibel moesten opstellen. De plannen met de bevoorrader veranderden vaak, maar vooral de versnelde uitdienststelling en overdracht vroegen veel van de bemanning. De afgelopen maanden moest in een moordend tempo worden gewerkt om het schip operationeel in te zetten en voor te bereiden op de overdracht.

KTZ Suurveld legde aan het einde van zijn toespraak het commando neer, waarna om 1445 uur de vlag, geus en oorlogswimpel werden neergehaald en de Amsterdam uit dienst was gesteld.

ondertekening
Hennis en Cateriano Bellido ondertekenen de documenten voor de overdracht van de Amsterdam naar Peru. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Overdracht
Nadat ook minister van Defensie Jeanine Hennis had gesproken kon de overdracht plaatsvinden en werd de ex-Amsterdam in dienst gesteld als BAP Tacna. De Peruaanse vlag werd gehesen en het Peruaanse volkslied werd door de nieuwe bemanning uit volle borst meegezongen.

vlag peru
De Peruaanse vlag is gehesen en de bemanning zingt uit volle borst mee met het volkslied, dat door de Marinierskapel wordt gespeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Evenals Suurveld richtte ook Pedro Cateriano Bellido, de Peruaanse minister van Defensie Peru, zich tot de bemanning van de Amsterdam. Hij bedankte hen voor het in uitstekende staat afleveren van het nieuwe logistieke marineschip, waar de Marina de Guerra de Peru straks vooral noodhulp mee zal gaan verlenen. Cateriano Bellido prees daarnaast de bemanning van de Tacna, die -dankzij de Nederlandse bemanningsleden- in korte tijd de systemen van het nieuwe schip eigen had gemaakt.

vrienden
De overdracht markeert voor velen ook het einde van een mooie samenwerking. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Gereed voor vertrek
De bemanning van de Tacna is nu compleet. Sinds de eerste groep Peruanen in juni aankwamen, volgden steeds meer nieuwe bemanningsleden. Tot slot voegde de logistieke tak voegde zich bij de groep. Ondertussen werd het schip gereedgemaakt voor de indienststelling. Het naamsein A836 werd overgeschilderd en het naambord vervangen. Ook werden delen van de installatie voor bevoorradingen op zee verwijderd, want de Tacna zal in Peruaanse dienst in eerste instantie geen BOZ uitvoeren.

Nu het schip formeel in Peruaanse handen is, is het vizier gericht op de oversteek onder leiding van de nieuwe commandant capitán de navío (kapitein ter zee) Chacon. Chacon is overigens geen onbekende van voormalige Nederlandse marineschepen; hij was eerder eerste officier van de oude kruiser De Ruyter, in Peru beter bekend als Almirante Grau.

Van Beek en Suurveld
Een uniek beeld: eerste commandant Van Beek en laatste commandant Suurveld samen op hun oude schip. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Begin en einde
Met de uitdienststelling en het aanstaande vertrek wordt een tijdperk afgesloten. Iemand die aan het begin van het leven van de Amsterdam stond, is Gideon van Beek. Van maart 1995 tot maart 1996 was Van Beek de eerste commandant van -toen- Hr.Ms. Amsterdam, nadat hij eerder commandant was geweest van de onderzeeboten Tonijn en Zeehond.

Het was niet de eerste keer in lange tijd dat Van Beek aan boord was, zo zei de oud-commandant tegenover Marineschepen.nl: "Afgelopen vrijdag was er een reünie van bemanningsleden en toen heb ik een ochtendje wat rondgelopen om te kijken of ik wat herkende, maar ik moest toch wel diep graven. Je denkt dat het niet zo lang geleden is, maar er is wel inmiddels 20 jaar voorbij."



Aan die tijd, 20 jaar geleden, denkt Van Beek met plezier terug: "Het was een leuke tijd, waarin we vooral bezig waren met proeftochten en daarna met de indienststelling. Het was een goed schip, natuurlijk waren er kinderziektes. Ik kan me herinneren dat koppelingen van allerlei leidingen regelmatig gerepareerd moesten worden, maar dat is uiteindelijk allemaal goed gekomen."

Vandaag heeft Van Beek gemengde gevoelens. "Het is toch bijzonder om bij de uitdienststelling te zijn van een schip waar je het commando over hebt gehad. Maar aan al het goede komt een eind, dus ook aan de Amsterdam." Net als velen is ook Van Beek blij dat de Amsterdam nog in de vaart blijft en niet zoals de Zuiderkruis naar de sloop gaat.

Begin volgende week zal de Tacna één dag gaan proefvaren. Woensdag 10 december verlaat de voormalige Amsterdam de haven van Den Helder definitief.

Het aantal Nederlandse marineschepen staat nu (even) op 27. Volgend jaar, met de indienststelling van de Karel Doorman, staat de teller weer op 28. Lees hier meer over de aantallen.

BAP Tacna
El Buque Armada Peruana Tacna. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Amsterdam
Laatste reis ADAM
Foto's ADAM Middellandse Zee
ADAM in Middellandse Zee I
ADAM in Middellandse Zee II
ADAM in Middellandse Zee II
Nieuwe naam Amsterdam
De A'dam verkocht aan Peru