Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 4 - commandant Zr.Ms. Evertsen: 'Zes Chinese marineschepen rond ons eskader'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-08-2021 | Laatst aangepast: 06-08-2021


Tijdens de passage door de Zuid-Chinese Zee werd het internationale eskader onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth omringd door zes Chinese schepen, maar zowel de Chinese marineschepen als Chinese vliegtuigen bleven op afstand. Dat zegt commandant van het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen, KLTZ George Pastoor, in deze podcast van Marineschepen.nl. Met KTZ Niels Woudstra wordt de strategische en juridische kant van de situatie in de Zuid-Chinese Zee besproken.

HMS Queen Elizabeth
HMS Queen Elizabeth langszij RFA Tidespring, ergens in Aziatische wateren. (Foto: SGT Petronilla/ Zr.Ms. Evertsen)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de vierde aflevering



In het telefonische interview met kapitein-luitenant ter zee Pastoor wordt de passage door de Zuid-Chinese Zee besproken, maar wordt ook teruggekeken op eerdere oefeningen. Daaruit blijkt dat het Luchtverdedigings- en Commandofregat in de Zwarte Zee een oefening heeft gedaan met de Roemeense marine en vliegtuigen van de Roemeense luchtmacht.



Waar Russische vliegtuigen en schepen de Evertsen en eskadergenoot HMS Defender lastigvielen in de Zwarte Zee, was het in de Zuid-Chinese Zee rustiger. Vooraf was al bekend dat het eskader niet door de Straat van Taiwan zou gaan, eveneens internationale wateren maar in verband met Taiwan een gevoelig vaarwater voor Peking. Ook een freedom of navigation operation maakte geen deel uit van de reis zo blijkt nu. Wel lagen er Chinese marineschepen te wachten op het eskader in het zuiden van de Zuid-Chinese Zee en dat aantal werd dus uitgebouwd tot zes schepen. Daarmee maakte China ongetwijfeld meer indruk dan Nederland bij de passage van het grootste Iraanse marineschip door de Noordzee, toen de voor mijnenjachtbeproevingen geleasde GeoSea de honneurs moest waarnemen.



Kapitein ter zee Niels Woudstra is marineofficier en jurist, en voormalig hoofddocent maritieme strategie aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Met hem sprak ik in 2016 al over strategie en over China. Nu is dat extra relevant en met Woudstra bespreken we de situatie van een grotere afstand, en dat is van belang omdat China, zo vertelt Woudstra, langetermijn doelen heeft: "We zien dat China grote geopolitieke ambities heeft. Ze willen eigenlijk in 2049 de VS voorbij streven als grootste macht in de wereld en daar past dit allemaal in. Als je ziet hoe China riffen en eilandjes heeft opgespoten, daar militaire installaties hebben geplant, dan zie je een militairisering van een zee die hen niet toebehoort, maar waarvan zij wel zeggen dat zij daar volledige soevereiniteit over hebben als ware het de Waddenzee."

Ga hier naar het overzicht van de podcasts op Marineschepen.nl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen

Ook Duitsland stuurt fregat

Interview Pastoor voor vertrek