Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 33

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 20-06-2011

Marinefoto maandag
Carrier group van de NAVO tijdens Joint Maritime Course in 2005. Van links naar rechts: HMS Westminster (Type 23, Groot-Brittannië), TCG Oruçreis (Barbaros klasse, Turkije), USS McFaul (Arleigh Burke klasse, Verenigde Staten) en HMS Illustrious (Invincible klasse, Groot-Brittannië).

Plug and fight
Britse, Turkse en Amerikaanse schepen die samen opereren is niets nieuws. Dankzij jarenlange training en het toepassen van standaardisatie zou je kunnen zeggen dat NAVO schepen zonder problemen kunnen samenwerken zonder dat zij nog alles van elkaar moeten leren: plug and fight dus.De foto is uiteraard een fraai plaatje van een internationaal verband, overheerst door het immer stoere staalgrijs. Maar de (inmiddels wat oudere) foto geeft per toeval wel een paar interessante zaken weer. Om te beginnen de innige samenwerking van de NAVO. Deze is zoals de laatste tijd steeds vaker blijkt, niet meer zoals het geweest was. Sterker: de NAVO zit volgens Rob de Wijk in een crisis en volgens andere columnisten (Addie Schulte, Het Parool) is de eenvoudigweg NAVO dood. Eťn van de redenen is dat de VS 75% van alle NAVO uitgaven moet opdraaien. En dat terwijl de VS zelf ook moet snoeien in defensieuitgaven (maar blijft nog altijd veel meer doen dan Europa), en de aarde straks niet meer om Europa draait (maar om de Indische Oceaan en Zuid-Oost AziŽ) waardoor onze Amerikaanse vrienden straks meer hechten aan bijvoorbeeld samenwerking met AustraliŽ.

Ander punt is natuurlijk de investeringen van Turkije. Bijvoorbeeld in de bouw van een nieuwe helikoptercarrier. Die investeringen staan haaks op de enorme bezuinigingen van de voormalige zeemacht Groot BrittanniŽ dat haar trots (rechts op de foto) vervroegd naar de sloop stuurde.

Plug and fight is een uitstekend resultaat na vele jaren hard werken. Maar hoe lang nog?Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Invincible
Type 23

Defensie, Miljoenennota 2011
Marine in cijfers
Specialisatie is een illusie
De maritieme oplossing
Zeven schepen eruit
Bezuinigingen Britse marine