Marineschepen.nl
 
   
 

Defensie bungelt onderaan Miljoenennota

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 20-09-2011

Waar het Opiniepanel van Eenvandaag de broekriem van Defensie nog verder wil aantrekken, blijkt uit de begroting van ons land dat Defensie in 2012 een kleine kostenpost is. Eigenlijk is dat slecht nieuws voor de mensen die willen bezuinigen, want in 2012 is er nog maximaal €7,2 miljard weg te halen bij de Nederlandse krijgsmacht; en dat is niet veel op een totale begroting van €257,4 miljard.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Defensie niet een enorme geldverslindende kostenpost waar nog veel geld te halen valt. In 2012 zal Nederland van de 257,4 miljard euro een schamele 2,80% uitgeven aan de krijgsmacht. In 2010 was dat net iets meer: 2,98% (€8,1 miljard). Alleen aan Financiën (€1,8 miljard), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (€4,2 miljard) en aan Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (€4,8 miljard) wordt minder uitgegeven dan aan de verdediging van Nederlandse belangen. Zelfs aan rente wordt meer uitgegeven: €10,4 miljard euro per jaar.

Miljoenennota
Defensie staat op de 9e plaats in de uitgaven van de Miljoenennota 2012. De bedragen zijn in miljarden euro's. (Bron: Miljoenennota)

Klein potje geld voor de marine
Als we dan kijken naar hoeveel geld de verschillende krijgsmachtdelen te besteden hebben, valt op hoe weinig er eigenlijk naar de marine (formeel: Commando Zeestrijdkrachten) gaat. De Defensie Materieelsorganisatie (DMO), verantwoordelijk voor aankoop, groot onderhoud en afstoting van al het Defensiematerieel, heeft het meest te besteden. Daarna volgt de landmacht (Commando Landstrijdkrachten) en vervolgens het Commando Dienstencentra (CDC), verantwoordelijk voor huisvesting, gezondheidszorg, ICT en werving onder vallen. Ook het Commando Luchtstrijdkrachten krijgt meer dan €700 miljoen op de bankrekening. De marine mag in 2012 €591,7 miljoen uitgeven, dat is ongeveer de helft van het landmachtbudget en ruim minder dan de twee ondersteunende diensten CDC en DMO.

Miljoenennota
Het budget van de Koninklijke Marine komt niet overeen met de mogelijke voordelen van dit krijgsmachtdeel voor ons land. De bedragen zijn in miljoenen euro's. (Bron: Miljoenennota)

Kale kip
Zoals weer blijkt uit de Miljoenennota, is Defensie niet de big spender van ons land. Je zou zeggen dat dit algemeen bekend zou moeten zijn en men niet van een kale kip kan plukken, maar let op: dat zal nog wel geprobeerd worden. En dat terwijl euro’s die naar de marine gaan geïnvesteerd worden in werkgelegenheid, technologische vernieuwing voor de Nederlandse scheepsbouw(export) en bescherming van mensen, milieu en de Nederlandse economie.De magere €591,7 miljoen voor de marine is tragisch. De Nederlandse politiek heeft juist veel aan dit instrument, maar maakt er onvoldoende gebruik van. Zie hier een uitgebreid aantal tips. Overigens komt het geld dat uitgegeven wordt aan de ondersteunende diensten DMO en CDC (deels) weer terug bij de marine omdat zij werk doen voor de vier krijgsmachtdelen.Aan de meerderheid van de 8.000 leden van het Opiniepanel is waarschijnlijk ontgaan hoeveel er de afgelopen jaren al bezuinigd is op Defensie en hoeveel schepen de marine al heeft moeten inleveren. Al valt ook de makers, ProDemos, van de “bezuinigingstool” op de Eenvandaag website wel wat te vergelijken, want als je zo eenvoudig Defensie, Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking samenvoegt tot één lekkere grote kostenpost beinvloed je de matig geinformeerde bezoeker heel eenvoudig.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen sinds '71
Marine in cijfers
Specialisatie is een illusie
De maritieme oplossing
Alleen Amsterdam blijft
Zeven schepen eruit
Bezuinigingen marine
Onduidelijkheid over banen
Bezuinigingen Britse marine
Uitstel vervanger Zuiderkruis
Duitsland wil Orions
Onderzeedienst weg?
Tweedehands schepen?