Marineschepen.nl
 
   
 

Zeven marineschepen eruit

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 08-04-2011

Vanmiddag is bekend gemaakt wat de Koninklijke Marine aan materieel moet inleveren. Hier en daar klinkt op Twitter de opmerking dat de marine er goed mee wegkomt. Dat klopt niet. Natuurlijk is godzijdank het nut van de Onderzeedienst duidelijk bij Minister Hillen en houdt de marine (slechts) 6 fregatten. Maar de marine moet wel belangrijk materieel afstoten.

Hoeveel marineschepen heeft Nederland
Hr.Ms. Maassluis. Er ligt nog voor jaren werk op de internationale zeebodems, en met vier mijnenjagers gaat het opruimen nog veel langer duren.

Vier van de tien mijnenjagers
Ooit, in 1956, had de Koninklijke Marine 67 mijnenbestrijdingsvaartuigen. Per 9 mei 2011 zal dat aantal van 10 naar 6 schepen duikelen. 6 schepen om de komende jaren nog vele tienduizenden explosieven op de Noordzee te ruimen. Maar mijnenjagers moeten mogelijk ook toekomstige nieuwe mijnen ruimen. Want ook in het recente verleden is gebleken dat mijnen eenvoudig te maken zijn en veel gevaren opleveren voor scheepvaartverkeer. Met het afstoten van 40% van de capaciteit kan Nederland net aan de eigen vraag voldoen, maar zal Nederland voor operaties (ter bescherming van Nederlandse schepen) in het buitenland vaker "nee" moeten verkopen.
De overige zes mijnenjagers zullen (in tegenstelling tot de planning) niet worden uitgebreid met veegcapaciteit.

Friesland OPV
De Friesland, het derde patrouilleschip van de Holland klasse, tijdens de tewaterlating in mei 2010. Nog geen jaar later zou het schip -nog geen seconde in dienst geweest- verkocht worden.

Twee van de vier OPV's
Jarenlang wordt hard gewerkt aan de bouw van vier nieuwe patrouilleschepen. Van deze vier zeer moderne schepen, zullen er twee nooit in de vaart komen. Daarmee zet de politiek een lelijke streep door de plannen van de marine om deze schepen ook voor anti-piraterij en nationale kustwachtzaken in te zetten. De twee schepen zijn net voldoende om continu 1 schip in het Caribisch Gebied te hebben, waar het aan drugsbestrijding moet doen. Bij de vorige bezuinigingen moest de Koninklijke Marine 6 M-fregatten verkopen, in ruil voor 6 nee, 4 korvetten, nee 4 patrouillevaartuigen nee toch maar 2. De Friesland en Groningen zullen worden verkocht, nog voor ze in dienst komen.



zuiderkruis
Hr.Ms. Zuiderkruis is oud en had al jaren geleden vervangen moeten worden. Maar door eerdere bezuinigingen moest het langer doorvaren. Nu moet het toch weer eerder weg.


Één van de twee bevoorradingsschepen De Koninklijke Marine verliest de helft van de bevoorradingscapaciteit. Hr.Ms. Zuiderkruis zal eind 2011 -anderhalf jaar eerder dan gepland- naar de schroothoop gaan. De stokoude bevoorrader is echter nog steeds belangrijk voor de Nederlandse marineschepen, zodat zij langer dan een paar dagen op zee kunnen blijven. De andere bevoorrader, Hr.Ms. Amsterdam, zal nog even blijven. Maar zodra het schip in onderhoud is, zit er geen bevoorrading op zee in en dus ook geen Nederlandse operatie wat verder van huis. In 2014 zal Hr.Ms. Amsterdam uit dienst worden gesteld. Daarna (vanaf 2015) zal het Joint Support Ship Hr.Ms. Karel Doorman in dienst worden gesteld. Hierdoor zal de marine een jaar niet over een logistiek ondersteuningsschip beschikken. De afhankelijkheid van logistieke ondersteuning door andere landen en van de bevoorrading in havens gaat toenemen, terwijl het voortzettingsvermogen en de effectieve inzetbaarheid van de zeestrijdkrachten zal afnemen.



Zie hier het artikel over de bezuinigingen op de Koninklijke Marine sinds 1971.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen sinds '71
Alkmaar klasse
Holland klasse
Hr.Ms. Zuiderkruis

Marine in cijfers
Specialisatie is een illusie
De maritieme oplossing
Alleen Amsterdam blijft
Zeven schepen eruit
Bezuinigingen marine
Onduidelijkheid over banen
Bezuinigingen Britse marine
Uitstel vervanger Zuiderkruis
Duitsland wil Orions
Onderzeedienst weg?
Tweedehands schepen?
Weg met defensie?