Marineschepen.nl
 
   
 

Australië versnelt aanschaf raketten en kiest voor Naval Strike Missile


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 08-04-2022 | Laatst aangepast: 08-04-2022


Australië gaat in zee met het Noorse Kongsberg voor de productie en levering van nieuwe kruisvluchtwapens voor de vloot. Minister van Defensie Peter Dutton maakte bekend dat Australië kiest voor de Naval Strike Missile van Kongsberg. Dit nieuws is ook voor Nederland interessant, aangezien de Noren ook hier nog in de race zijn voor de vervanger van de oude Harpoon antischeepsraketten op de Nederlandse marineschepen.

NSM
Naval Strike Missile. (Foto: Raytheon)

Net als in Nederland het geval is, worden de Harpoon antischeepsraketten in Australië vervangen. De Naval Strike Missiles (NSM) zullen in 2024 worden geïnstalleerd op de fregatten van de Anzacklasse en de destroyers van de Hobartklasse.



De aankoop is onderdeel van een versnelde investering van 3,5 miljard Australische dollar. Naast de NSM worden voor de luchtmacht JASSM-ER wapens aangeschaft en krijgt de marine de beschikking over zeemijnen om de Australische havens te beveiligen.

Volgens Dutton was een investering op dit moment nodig, vanwege de ontwikkelingen in de regio: "Onze strategische omgeving wordt steeds complexer en uitdagender. Onze Defensie moet in staat zijn om potentieel vijandige troepen en infrastructuur op grotere afstand te houden."

Sydney
HMAS Sydney, een van de drie Hobartklasse destroyers. (Foto: Australische marine)

De keuze van Nederland
Het is nog altijd niet duidelijk met welke leverancier de Nederlandse marine in zee gaat, volgende maand is het vier jaar geleden dat de A-brief voor vervanging van de Harpoon naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Naast de NSM zijn onder andere de RBS 15 Mk4 van Saab kanshebber en ook de Israelische kruisvluchtwapens Blue Spear van IAI en Sea Breaker van Rafael zijn waarschijnlijk in de race. Één van deze aanbieders zal halverwege dit decennium zijn wapens op de Nederlandse fregatten terugzien.

In eerste instantie leek de NSM geen grote kanshebber in Nederland. De Amerikaanse marine koos na uitgebreid testen echter wel voor Kongsberg en dus werd het een steeds serieuzere kandidaat. Intussen hebben ook Duitsland, Canada, Maleisië en nu Australië gekozen voor het Noorse wapen.

Dit heeft als potentieel voordeel voor Nederland dat veel meer NSM-wapens zullen worden geproduceerd en gelanceerd. Een hoger aantal geproduceerde missiles kan een lagere prijs betekenen en een hoger aantal lanceringen betekent meer beschikbare data en kennis.



Infrarood
De Naval Strike Missile is een vijfde generatie missile met als grootste opvallendheid dat het gebruik maakt van een infraroodsensor in plaats van radar. Dit was noodzakelijk omdat de Noren per se wilde dat de missiles over een doelbibliotheek zouden beschikken en een radar geen doelen kan herkennen. Bovendien betekende dit dat de missiles subsoon moesten zijn, omdat doelherkenning niet mogelijk zou zijn bij supersone snelheden.

De beschikking over een doelbibliotheek is een belangrijk kenmerk van de NSM, omdat het daarmee schepen kan herkennen en specifieke delen van schepen kan raken. Als de missile niet in staat is om zijn doel te vinden, vernietigt hij zichzelf. Dit is een ingebouwd beveiligingsmechanisme om ongewenste schade te voorkomen.

De eerste NSM werd in 2012 gelanceerd in Noorwegen. De missile heeft een lengte van 3,95 meter, een spanwijdte van 1,34 meter en een gewicht van 410 kilogram. De explosieve lading van de NSM weegt 125 kilogram. Het bereik van de NSM is meer dan 185 kilometer en de maximale snelheid ligt op 0,95 mach.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

VS kiest voor Naval Strike Missile

Naval Strike Missile