Marineschepen.nl
 
   
 

Brits vliegkampschip deze week in Rotterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-03-2024 | Laatst aangepast: 18-03-2024


De Britse carrier HMS Prince of Wales zal morgen in Rotterdam afmeren, dat blijkt uit informatie van de haven van Rotterdam. Het schip van de Queen Elizabethklasse heeft de afgelopen maand deel uitgemaakt van de grote oefening Steadfast Defender 24 en is vijf weken op zee. Wie het schip met eigen ogen wil zien, moet er wat voor over hebben; de Prince of Wales zal in een van de havens van de Maasvlakte liggen.

Zie hier beelden van de aankomst.

Prince of Wales
HMS Prince of Wales in het hoge noorden tijdens Steadfast Defender. Meer over dit schip. (Foto: LPhot Edward Jones/ Royal Navy)

Voor het eerst in vijftien jaar
Het bezoek van de Prince of Wales is een primeur. Niet eerder bezocht een van de twee nieuwe vliegkampschepen Nederland. Het eerste bezoek stond voor juni 2020 aan Rotterdam gepland, maar dat werd geannuleerd in verband met corona. In 2009 was HMS Illustrious de laatste carrier die Nederland bezocht. Alle vliegkampschepen die ons land aandeden, waren conventioneel voortgestuwde schepen; nucleaire vliegkampschepen zijn nog nooit afgemeerd in een Nederlandse haven.Steadfast Defender
HMS Prince of Wales heeft de afgelopen weken meegedaan aan Joint Warrior en Nordic Response, onderdeel van de grootste NAVO-oefening sinds 1988. Dat de Prince of Wales mee zou doen, stond helemaal niet in de planning, maar toen HMS Queen Elizabeth technische problemen bleek te hebben, viel de Prince of Wales in. In slechts acht dagen werd de carrier voorbereid op vertrek en voerde de afgelopen weken de oefening aan.

Overigens had de Queen Elizabeth afgelopen vrijdag nog meer pech. Onderweg naar het dok, was het schip afgemeerd in Loch Long, toen vrijdagavond brand uitbrak. Deze kon volgens de Britse marine snel worden geblust.

Vliegtuigen naar huis
Nu voor HMS Prince of Wales de oefening is afgerond, is het werk van de vliegers van de Britse luchtmacht en marine ook gedaan. De F-35's van 617 squadron zijn daarom maandagmiddag terug naar RAF Marham, de thuisbasis, gevlogen.

De Prince of Wales zal dus het bezoek aan Rotterdam afleggen zonder vliegtuigen.Maasvlakte - volg de aankomst ter plaatse vanaf 10:00 uur
De carrier wordt dinsdagochtend om 10:45 uur in de Europahaven bij de Rhenus-terminal verwacht, zo valt te lezen op de aankomst- en vertrekpagina's van het Rotterdamse havenbedrijf.

De Prince of Wales brengt een bezoek aan Nederland ter ontspanning van de bemanning. Ongetwijfeld zal het schip ook brandstof, voeding en drinken hebben besteld.

Prince of Wales
De Prince of Wales meert af aan de Antarcticaweg. 1 = Balkon van Europa, 2 = Landtong Rozenburg, 3 = Hoek van Holland. (Kaart: Google Maps)

Het schip is voor zover bekend niet opengesteld voor publiek. Volgens het havenbedrijf blijft de Prince of Wales tot volgende week maandag 25 maart.

Het havenbedrijf geeft ook nog een tip voor spotters: "Je kunt het beste rond 10:00 uur de aankomst volgen in de duinen bij het Balkon van Europa, Slag Maasmond 10 of rond 10:30 uur aan het eind van de Noordzeeweg, op het uiterste puntje van de Landtong Rozenburg." Ongetwijfeld is het schip ook vanaf de pier bij Hoek van Holland goed te zien.

Meer over de vliegkampschepen van de Queen Elizabethklasse

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Eerste landing drone met vaste vleugels op Britse carrier

Technische problemen HMS Prince of Wales