Marineschepen.nl
 
   
 

Defensie onderzoekt mogelijkheid inzet van marineschepen in strijd tegen coronavirus


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-03-2020 | Laatst aangepast: 18-03-2020


Defensie onderzoekt momenteel welke van de militaire medische capaciteiten beschikbaar is om in te zetten in de strijd tegen corona. Dat zei minister van Defensie Ank Bijleveld vanmiddag. Gedacht wordt aan de twee amfibische transportschepen en het joint support ship. De Amerikaanse marine heeft inmiddels vanuit Washington opdracht gekregen om de twee hospitaalschepen in te zetten.

Karel Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman gezien vanaf het strand van IJmuiden, 2018. De Doorman en de andere twee marineschepen kunnen, naar Amerikaans voorbeeld, een heel kleine bijdrage leveren door coronapatiënten te behandelen of misschien van grotere zijn door bijvoorbeeld verkeersslachtoffers te behandelen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In een bericht van vanmiddag meldde Defensie dat vooruitlopend op een eventueel verzoek onderzoek wordt gedaan naar welke medische capaciteit in is te zetten. Bijleveld noemde het calamiteitenhospitaal in Utrecht, een noodhospitaal en een opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden. Verder werden ook de drie marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt, Rotterdam en Karel Doorman. Zij beschikken over een uitgebreide medische capaciteit, maar toch is de meerwaarde als het gaat om intensive care-capaciteit beperkt.



Gisteren schreef Marineschepen.nl dat Diederik Gommers van de Vereniging voor Intensive Care niet verwacht dat het zover komt dat er een noodhospitaal nodig is. De capaciteit in Nederland zou opgeplust kunnen worden naar 1500 intensive care-bedden, volgens minister Bruins van Medische Zorg.



Bijleveld onderzoekt nu toch of Defensie een kleine bijdrage kan leveren. De marine kan met de drie genoemde schepen hier, volgens het bericht van Defensie, 30 intensive care-bedden aan toevoegen.

De minister van Defensie spreekt overigens bewust van voorbereidingen, want de inzet is nog niet nodig, zo zegt ze zelf, "maar zoals altijd staan we klaar voor als dat wel het geval is. Het kan niet zo zijn dat we ons dan nog eens moeten gaan voorbereiden."

Het toeval wil dat de drie schepen min of meer inzetbaar zijn (dat wil zeggen, niet meer in onderhoud zijn). Zr.Ms. Johan de Witt is volledig opgewerkt en is nog op zee na een vroegtijdig gestopte oefening. De Rotterdam is ver in de opwerkfase en is op zich inzetbaar, op wat technische problemen na. Zr.Ms. Karel Doorman is net uit onderhoud en begint nu met opwerken.

Karel Doorman
De quarantaineruimte van de Karel Doorman tijdens de afbouw. Links zijn de aparte sanitaire voorzieningen te zien. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Uitgebreide medische voorzieningen
Zoals Marineschepen.nl gisteren al schreef, zijn de schepen wel te gebruiken voor lokale medische ondersteuning in Nederland. Maar ze zijn er niet voor ontworpen; standaardcapaciteit is beperkt en de schepen zijn geen hospitaalschepen, die voor een significante ontlasting van een moderne medische infrastructuur kunnen zorgen.

Toch beschikken de Rotterdam, Johan de Witt en Karel Doorman over een best serieuze medische capaciteit. De ziekenboeg van de Rotterdam is een zogenaamd 'NATO role 2 hospital', vergelijkbaar met een streekziekenhuis. De ziekenboeg van de Johan de Witt bevindt wordt ook wel omschreven als 'role 2+' (ook die van de Rotterdam kan opgeschaald worden naar role 2+) en de Karel Doorman heeft een role 3 ziekenboeg. Ter vergelijking, ook de Amerikaanse hospitaalschepen USNS Mercy en USNS Comfort hebben role 3-capaciteit (en ruimte voor 1.000 patiënten per schip).

Op het niveau van role 2 vinden in een operationele situatie de initiële chirurgische handelingen plaats om bijv. ledematen te redden, en zelfs levens te redden van militairen die uit de vuurlinie komen. Inclusief ondersteuning zoals postoperatieve zorg, verpleging, laboratorium, radiologie, sterilisatie en bloedvervangende producten. In een role 3 hospitaal vinden de primaire chirurgische handelingen plaats, er zijn middelen voor een uitgebreidere diagnose en behandeling en verpleegzorg. Bij role 4 komt men terecht bij het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht voor de complete medische voorzieningen.

Rotterdam
Een operatiekamer aan boord van Zr.Ms. Rotterdam in 2019. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Karel Doorman
Een van de ruimtes op het 'hospitaaldek' van Zr.Ms. Karel Doorman in 2014. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ziekenboegen
De ziekenboeg van de Rotterdam is tijdens het recente instandhoudingsprogramma gemoderniseerd en enigszins aangepast. Net als de andere schepen beschikt ook de Rotterdam over onder andere een laboratorium. Het schip heeft, net als de Johan de Witt, twee operatietafels en tien intensive care bedden. Er is ruimte voor een noodziekenboeg met honderd bedden.

Op zowel de Rotterdam als de Johan de Witt is bij het ontwerp geen rekening gehouden met besmettelijke ziekten zoals corona. Bij Zr.Ms. Karel Doorman wel. Het JSS is dan ook voorzien van een quarantainefaciliteit. Deze werd al ingezet in 2014, nog voor het schip in dienst was gesteld, tijdens de hulpmissie in West-Afrikaanse landen waar de uiterst besmettelijke ziekte ebola het leven van vele mensen had geëist.



De quarantaineruimte heeft een eigen afzuiging, eigen sanitair en een sluis, zodat voorkomen wordt dat bijvoorbeeld een virus niet zomaar de ruimte kan verlaten als verplegend personeel naar binnen of buiten loopt.

De Doorman heeft verder tien mediumcare en drie intensive care bedden.

Defensie meldde vandaag dat de drie schepen dertig intensive care bedden hebben, waarschijnlijk zijn de tien mediumcare bedden dan ook als IC-bedden meegerekend. Mogelijk omdat die tien zijn aan te passen naar IC-bedden. Marineschepen.nl heeft begrepen dat bij veel ziekenhuizen de medium care onderdeel is van de IC-afdeling en dat het verschil is dat in het MC-deel patiënten niet aan de beademing liggen, overigens een belangrijk verschil als het gaat om de behandeling van het coronavirus.

Maar misschien is die relatief kleine toevoeging van dertig IC-bedden niet eens zo interessant en zit de kracht van de schepen juist in de rest van het aanbod van de ziekenboegen van de schepen, zo blijkt uit de plannen van de US Navy.

USNS Mercy
USNS Mercy. (Foto: US Navy)

Amerikaanse hospitaalschepen ingezet
De Amerikaanse marine heeft inmiddels opdracht gekregen om de hospitaalschepen USNS Mercy en USNS Comfort in te zetten. De twee schepen worden gedurende enkele dagen voorbereid voor vertrek, zo laat USNI News weten.

Interessant is dat deze schepen juist niet worden ingezet om door het coronavirus getroffen patiënten te behandelen. Het idee is dat de Mercy en Comfort ziekenhuizen gaan ontlasten door patiënten met spoedeisend letsel op te nemen. Bij traumazorg gaat het om bijvoorbeeld verkeersslachtoffers die zeer snel medische hulp nodig hebben. Op deze manier kunnen de ziekenhuizen zich meer richten op de strijd tegen corona. En, minstens zo belangrijk, de twee marineschepen zijn bij uitstek ingericht voor dit soort hulp (weliswaar tijdens een conflict) en hebben bijvoorbeeld een helidek.

De schepen zullen vermoedelijk in een haven gaan liggen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Coronavirus raakt onderzeeboten

Frisian Flag geannuleerd

Nog geen extra maatregelen