Marineschepen.nl
 
   
 

3 vermisten na ongeluk Taiwanese onderzeeboot


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-12-2023 | Laatst aangepast: 23-12-2023


Zes bemanningsleden van de Taiwanese onderzeeboot Hai Hu (Hai Lungklasse) sloegen afgelopen donderdag overboord. Drie konden worden gered, maar drie anderen zijn nog steeds spoorloos. Het ongeluk gebeurde ten zuidwesten van Taiwan. De Hai Hu is een van de twee onderzeeboten die Wilton Fijenoord eind jaren '80 voor Taiwan bouwde.

Hai Hu
De Hai Hu op archiefbeeld. (Foto: Taiwanese marine)

Sinds het incident wordt nog altijd gezocht naar de drie vermiste onderzeebootmannen. Vanochtend werd een opgeblazen reddingsvest gevonden en een reddingsboei. Volgens de eerste informatie zijn de reddingsmiddelen afkomstig van de Hai Hu.De Hai Hu voer afgelopen donderdagmiddag ter hoogte van de stad Kaohsiung onder water toen er problemen werden geconstateerd, begrijpt Marineschepen.nl uit de Taiwanese mediaverslaggeving. De onderzeeboot rees naar de oppervlakte en eenmaal boven water, gingen bemanningsleden aan dek om reparaties uit te voeren. Een grote golf spoelde zes bemanningsleden de zee in.

Vanaf de onderzeeboot werd onmiddellijk een reddingsactie opgestart, waarna drie personen konden worden gered. Ook een Taiwanese marinehelikopter ging de lucht in om te assisteren bij de zoektocht. Volgens de Taiwanese marine hadden alle personen een reddingsvest om en waren zij gezekerd aan een lijn. Die lijn zou zijn gebroken door de kracht van de golf, waarna de zes te water raakten.

Ook grootschalige zoek- en reddingsoperatie werd opgezet. Elf vliegtuigen, vijf marineschepen, vijf kustwachtschepen probeerden de drie te lokaliseren.Het is het eerste ernstige incident met de Hai Hu uit 1988. Aan boord van de Hai Lung had in 2009 een soortgelijk incident plaats toen een veertien meter hoge golf over de boot sloeg. De commandant werd, op de brug in het sail van de onderzeeboot, overboord geslagen. Dagen later werd zijn lichaam teruggevonden.

Eerder dit jaar, in september, kwamen drie bemanningsleden van een onderzeeboot om die aan dek stonden. Dat gebeurde in Zuid-Afrika aan boord van SAS Manthatisi (Heroineklasse) toen zij, ook gezekerd aan een lijn, overboord sloegen door een grote golf.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Familie van Zwaardvis- en Walrusklasse
De Hai Lung en Hai Hu zijn twee onderzeeboten die in 1987 en 1988 bij de Taiwanese marine in dienst zijn gesteld. De boten werden ontworpen en gebouwd in Nederland, en zijn afgeleid van de Zwaardvisklasse.

Nederland weigerde meer onderzeeboten aan Taiwan te verkopen. De boten zijn nog wel gemoderniseerd, maar sinds 2016 werkt Taiwan aan opvolgers. De eerste nieuwe onderzeeboot, de Hai Kun, werd in september in Kaohsiung gepresenteerd.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Taiwan presenteert nieuwe onderzeeboot

Bouw onderzeeboot Taiwan van start

ZwaardvisIHDG