Japanse en Amerikaanse marine helpen na aardbeving
Bericht geplaatst: 12-03-2011
Een grote vloot marineschepen trekt samen voor Japan om hulp te bieden. De Japanse marine stuurt 45 marineschepen richting het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied. De schepen komen voornamelijk vanuit de marinebases in Yokosuka (nabij Tokio) en Sasebo. Behalve Japan zet ook Amerika een groot aantal schepen in, waaronder het vliegkampschip USS Ronald Reagan.
De Hyuga, de Japanse helikoptercarrier.
Japanese Maritime Self Defense Force (JMSDF)
Welke schepen Japan precies hulp bieden aan de slachtoffers van de natuurramp is nog onduidelijk, maar volgens diverse berichten maakt het vlaggenschip Hyuga hier ook deel van uit. De Hyuga is een helikoptercarrier die in Yokosuka haar thuisbasis heeft. Ook helikopters en vliegtuigen van de Japanse marine zijn ingezet.
Het toeval wil dat eenheden van de Japanse marine, land- en luchtmacht onderweg waren richting Indonesië om daar deel te nemen aan een internationale oefening voor noodhulp in door natuurrampen getroffen gebieden. Deze eenheden zijn uiteraard omgekeerd.
Marineschepen zijn uitkomst
Zoals bekend heeft de beving vooral kustplaatsen getroffen. Marineschepen zijn dan ideaal om hulp te bieden. Met helikopters en landingsvaartuigen kunnen plaatsen bereikt worden die anders volledig afgesloten zijn. Bovendien hebben de schepen allemaal medische faciliteiten aan boord. Ook kan er een grootschalige evacuatie worden uitgevoerd door marineschepen.
Alle moderne marines oefenen met regelmaat op het bieden van hulp na natuurrampen. Als Nederlandse schepen in de buurt zijn van rampen is de Koninklijke Marine in staat om hulp te bieden. Zo heeft Hr.Ms. Van Amstel inwoners van New Orleans (Amerika) in 2005 kunnen helpen toen het getroffen werd door orkaan Katrina.
US Navy stuurt meer dan 13 schepen
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse marine bases in Japan. Eén vliegkampschip met haar taakgroep is er permanent gestationeerd, maar het huidige stationsschip (de USS George Washington) was in onderhoud toen de aardbeving Japan trof. De USS Ronald Reagan van de Nimitz klasse was echter met haar carrier strikegroup aan het oefenen nabij Zuid-Korea. Deze supercarrier van 333 meter lang heeft daarom koersgezet richting Japan. Het vliegkampschip zal daar zondag 13 maart aankomen en zal voor het zwaarst getroffen gebied voor anker gaan.
De Reagan zal met eigen middelen helpen, maar zal ook dienen als bevoorradingsstation van Japanse marine- en luchtmachthelikopters. Vliegkampschepen zijn nooit alleen, de taakgroep van de Reagan bestaat onder andere uit de kruiser van de Ticonderoga klasse USS Chancellorsville en destroyer van de Arleigh Burke klasse USS Preble.
De Amerikaanse hulp blijft echter niet bij een carrier strike group. De destroyers USS McCampbell en USS Curtis Wilbur (Arleigh Burke klasse) zijn voor de Japanse kust en stomen op richting Miyagi Prefecture om reddingsoperaties op zee uit te voeren. Een extra destroyer (USS Mustin) zal Yokosuka op zondag verlaten voor eenzelfde missie.
De USS Essex is 257 meter lang en biedt plaats aan 36 vliegtuigen en helikopters, plus 3 hoovercrafts of 2 landingsvaartuigen (foto).
Het landingplatform dock (LPD) van de Whidbey Island klasse USS Tortuga is richting Pohang (Zuid Korea) gevaren om zware helikopters op te pikken. Dit amfibische schip zal maandag arriveren voor de Japanse kust. Later volgende week zal de USS Essex (helikoptercarrier van de Wasp klasse) met eenheden van het Amerikaanse Korps Mariniers aankomen, na een tocht van bijna een week vanuit Maleisie.
Vanuit Singapore is het vlaggenschip van de 7e Amerikaanse vloot USS Blue Rigde richting Japan vertrokken en wordt vrijdag verwacht.
Een ander schip van de Whidbey Island klasse (USS Germantown) en USS Harpers Ferry (H. Ferry klasse), beide amfibische transportschepen, zijn oorspronkelijk in Sasebo gestationeerd. Ten tijde van de beving waren zij echter elders op zee en zijn teruggestuurd naar de rampplek.
Behalve schepen stuurt de Amerikaanse marine en het Amerikaanse Korps Mariniers ook zware helikopters en transportvliegtuigen. Deze zullen onder andere opereren vanuit Marine Corps Air Station Iwakuni.
Geen Nederlandse schepen
Het is onwaarschijnlijk dat Nederland een schip zal sturen. Er zijn geen Nederlandse schepen in de buurt en de reis vanuit Curacao of Den Helder duurt te lang. De vloot die zich voor het door aardbeving en tsunami getroffen gebied samentrekt is zo groot dat een bijdrage van Nederland in de vorm van Hr.Ms. Johan de Witt of Hr.Ms. Rotterdam weinig toevoegt. Bovendien zijn er veel landen in de omgeving van Japan met amfibische eenheden die eerder hulp kunnen bieden mocht er meer materieel nodig zijn.
Sinds 13 augustus 2001