Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnendienst terug naar vier schepen: Zr.Ms. Vlaardingen gaat uit dienst


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-03-2024 | Laatst aangepast: 20-03-2024


De marine wordt volgende week tijdelijk een stukje kleiner. Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen zal dan uit dienst gesteld worden, dat bevestigt de marine na een bericht van Rodi.nl. De Mijnendienst houdt na de uitdienststelling nog vier schepen over.

Vlaardingen
Zr.Ms. Vlaardingen, een van de vijf Nederlandse mijnenjagers van de Alkmaarklasse, op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In Frankrijk bouwt Naval Group de nieuwe Nederlandse en Belgische mijnenbestrijdingsvaartuigen. De Vlissingen, de eerste van de Nederlandse schepen, werd vorig jaar te water gelaten. Volgend jaar zal dat schip in Nederlandse dienst moeten komen.Vooruitlopend op die indienststelling, wordt de Vlaardingen nu dus al uit de vaart genomen. Uitdienststellingen voorafgaand aan indienststellingen zijn gebruikelijk, omdat er personeel vrijgemaakt moet worden voor de nieuwe schepen.
Dat betekent dus wel dat de Mijnendienst even teruggaat naar vier schepen. Uiteindelijk moet het aantal op zes stuks komen, maar dat zal nog even duren.De Vlaardingen (1989) is op leeftijd en vaart al langer dan de geplande levensduur. Dat betekent niet dat het schip werkloos in de haven ligt. Vorige week ruimde de Vlaardingen nog drie vliegtuigbommen op de bodem van de Noordzee. Van de zomer tot eind vorig jaar maakte het schip bovendien deel uit van het permanente flottielje van mijnenbestrijdingsvaartuigen SNMCMG1. De mijnenjager was actief met het ruimen van mijnen, oefenen op mijnenbestrijding in een oorlogssituatie en voer patrouilles ter bescherming van de onderzeese infrastructuur.

Van de oorspronkelijk vijftien mijnenjagers van de Alkmaarklasse, die in Alblasserdam werden gebouwd, zijn er nu nog vier in Nederlandse dienst. Dat zijn Zr.Ms. Makkum, Schiedam, Zierikzee en de Willemstad.

De uitdienststelling van de Vlaardingen staat gepland op 27 maart. De ceremonie zal zich voltrekken in Vlaardingen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Vlaardingen eerder dan gepland naar Middellandse Zee