Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Rotterdam pronkstuk van marine tijdens Wereldhavendagen


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 30-08-2019 | Laatst aangepast: 30-08-2019


Slechts een week na de drukbezochte start van 75 jaar vrijheid in Terneuzen krijgt de Koninklijke Marine dit weekend opnieuw de kans om zich van haar beste kant te laten zien. Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september nemen 3 Nederlandse marineschepen deel aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Met het thema 'Mariteam' vraagt de organisatie dit jaar aandacht voor verschillende soorten van samenwerking en teamspelers. Voor de marine een perfecte gelegenheid om te laten zien wat een goed geolied team betekent, en waarom het zo belangrijk is elkaar te vertrouwen in elke situatie die zich voordoet.

Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam op de Noordzee, met nieuwe radar. Na het instandhoudingsprogramma presenteert het schip zich dit weekend voor het eerst aan het publiek. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Wereldhavendagen heeft ook dit jaar weer een druk programma, met verschillende schepen en bedrijven langs de kade. Het belooft weer een bijzonder maritiem evenement te worden met excursies, vaartochten, en natuurlijk de Koninklijke Marine.Waar vorig jaar Zr.Ms. Evertsen de show stal, is nu Zr.Ms. Rotterdam het pronkstuk van de Koninklijke Marine tijdens de wereldhavendagen. Nog geen twee maanden nadat het schip voor het eerst weer zelfstandig heeft gevaren na een instandhoudingsprogramma van 1,5 jaar, is het amfibische transportschip nu het gehele weekend open voor bezoekers. Aan boord van het eerste Landing Platform Dock (LPD) van de marine staat voor de gelegenheid een NH90 helikopter, die van dichtbij te bezichtigen is. Voor kenners van het schip zullen dit weekend de nieuwe masten met nieuwe apparatuur opvallen, de Thales NS-106 radar, de Dcompass infraroodcamera en de Gatekeeper.Zoals eerder al geschreven door Marineschepen.nl zijn sommige ruimtes opnieuw ingedeeld, en zijn verschillende systemen vernieuwd. Ook veel van deze ruimtes zijn te zien tijdens de tour door het schip.
Komt u op zondag een kijkje nemen? Wees op tijd, want na 15:30 uur is het schip niet langer geopend voor publiek. Zr.Ms. Rotterdam moet namelijk op tijd weer vertrekken voor haar operationele taken, onder andere het opwerken voor de NATO Responce Force waar Nederland in 2020 leiding aan zal geven.

Naast Zr.Ms. Rotterdam is ook het duikvaartuig Hydra en een van de drie Noordzeeklasse sleepboten aanwezig bij de Wereldhavendagen. De duikers van Defensie laten zich ook zien op de kade met hun duiktank en krijgen bezoekers de kans om zelf mee te maken hoe het is om een marineschip te besturen in een simulator. Natuurlijk pakt het Korps Mariniers weer uit met het mariniersdorp, waar bezoekers het nodige kunnen zien Ún doen.Met onderscheppingsvaartuigen FRISC's en de maritieme gevechtshelikopter NH90 geeft de marine spectaculaire demonstraties hoe een koopvaardijschip wordt bevrijdt van piraten of hoe het bestrijden van drugssmokkelaars in zijn werk gaat. Nog niet genoeg? Vanaf de brugvleugel van Zr.Ms. Rotterdam geven mariniers regelmatig een bijzondere afdaaldemonstratie.

Voor de jonge marineliefhebbers is ook het zeekadetkorps van Rotterdam aanwezig met hun schip, de Betelgeuze, het voormalige loodsvaartuig van de marine. Daarnaast zijn er het Zeekadetkorps Gouda met het voormalige patrouilleschip Freyr, Zeekadetkorps Hellevoetsluis met voormalig opleidingsschip van de marine Zeefakkel en Zeekadetkorps Maassluis met het voormalige loodsvaartuig Rigel. Alle schepen zijn open voor bezoek. Het Korps Zeekadetten geeft kinderen en jongeren de kans om op een bijzondere manier kennis te maken met de scheepvaart. Met rondleidingen over het schip, een les over hoe te werken met een reddingsvlot en wat te doen als een schip vergaat geeft het korps een mooi beeld van hun activiteiten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Rotterdam weer naar zee

NS100 radar