Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenjager Zr.Ms. Urk wordt eind juni uit dienst gesteld


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-06-2022 | Laatst aangepast: 07-06-2022


Op woensdag 22 juni wordt Alkmaarklasse mijnenjager Zr.Ms. Urk uit dienst gesteld. De Urk werd anderhalf jaar geleden tegen de kant gelegd om binnen budget te kunnen blijven. De mijnenjager werd in 1986 in dienst gesteld.

Zr.Ms. Urk
Zr.Ms. Urk in december 2020. De Urk werd op 10 december 1986 in dienst gesteld en was onder andere actief in de Perzische Golf. (Foto: @guidof1971)

Op 15 december 2020 werd Zr.Ms. Urk in stilte tegen de kant gelegd. De marine had het budget voor 2021 niet zien groeien, terwijl de kosten wel hoger waren dan in 2020. Dus moesten de kosten gedrukt worden en werd onder andere de toen 34 jaar oude mijnenjager stilgelegd. De Urk had in die week, voordat het schip de werkzaamheden moest staken, nog vijf explosieven op de Noordzee geruimd.De mijnenjager lag sindsdien werkloos in de haven van Den Helder. Op woensdag 22 juni valt het doek voor de Urk definitief, zo begreep Marineschepen.nl van diverse bronnen. Met een klein ceremonieel wordt het schip uit dienst gesteld.

Het is voor het eerst sinds 2014 dat een Nederlands marineschip uit dienst wordt gesteld. Daarmee komt een einde aan een lange periode zonder uitdienststellingen. Uit cijfers van Marineschepen.nl blijkt dat het in ieder geval sinds 1810 voor het eerst is dat 7,5 jaar lang alle Nederlandse marineschepen in dienst zijn gebleven.

In 2014 was het bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam dat uit dienst ging en werd overgedragen aan Peru. De Urk is vooralsnog niet verkocht. Wel is er interesse vanuit Griekenland in meerdere Nederlandse mijnenjagers, maar navraag bij Defensie leert dat het nog om verkennende gesprekken gaat. "Van onderhandelingen is nog geen sprake", zo liet een woordvoerder Marineschepen.nl vorige maand weten.Met de uitdienststelling van de Urk zal het aantal Nederlandse marineschepen afnemen naar 27 schepen. Het aantal Nederlandse mijnenjagers zal dan niet alleen in de praktijk, maar ook op papier teruggaan naar vijf schepen. Ooit bestond de Alkmaarklasse uit vijftien mijnenjagers.

Er zullen de komende jaren veel meer marineschepen uit dienst worden gesteld. Zo volgen dit jaar waarschijnlijk ook twee onderzeeboten van de sterkte afgevoerd, daarmee komt het aantal Nederlandse marineschepen gelijk met het aantal in 2012, toen 25 schepen in dienst waren; de kleinste vloot sinds in ieder geval 1810 (verder terug reiken de cijfers van Marineschepen.nl nog niet).

De Urk en de resterende mijnenjagers worden vervangen door de nieuwe Vlissingenklasse, bestaande uit zes mijnenbestrijdingsvaartuigen van Franse makelij. De eerste indienststelling, in 2025, zal waarschijnlijk bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder zijn, die momenteel in RoemeniŽ door Damen wordt gebouwd. Ook de onderzeeboten worden vervangen, maar dat gaat langer duren.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Alkmaarklasse