Marineschepen.nl
 
   
 

Vanavond belangrijke AUKUS-aankondiging, UK verhoogt budgetten alvast


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-03-2023 | Laatst aangepast: 13-03-2023


Vanuit San Diego, VS, zullen vanavond (Nederlandse tijd) de Amerikaanse president Biden, de Britse prime-minister Sunak en de Australische premier een gezamenlijke aankondiging doen over onderzeebootprogramma AUKUS. Zo'n anderhalf jaar na de start van AUKUS, worden de plannen concreter. Het Verenigd Koninkrijk gaat de budgetten voor de eigen onderzeeboten en AUKUS flink verhogen.

Update. Lees hier over de bekendmaking van de plannen

Virginiaklasse onderzeeboot USS Indiana
USS Indiana, een Virginiaklasse onderzeeboot, tijdens de proefvaart in 2018. De Virginia's zijn 115 meter lang en de drukhuid heeft een diameter van 10 meter. (Foto: Amerikaanse marine)

Toen Australië in 2021 na vijf jaar samenwerken de deal met het Franse Naval Group verscheurde, koos het niet alleen voor nucleaire onderzeeboten, maar ook voor een lastige route. Samen met de VS en het Verenigd Koninkrijk werd AUKUS opgestart; beide landen varen al decennia met nucleaire onderzeeboten en via deze weg zou ook Australië aan dergelijke subs worden geholpen. Een van de belangrijkste problemen; beide landen exporteren helemaal geen onderzeeboten. Er was dus geen plan.



Dat plan is er nu wel, zo lekte al uit via diverse media. Australië zal volgens die berichten nieuwe onderzeeboten aanschaffen, gebaseerd op de huidige Britse Astuteklasse onderzeeboten, maar voorzien van Amerikaanse systemen. Dat betekent dat er opnieuw ontworpen moet worden en dus zal het nog lang duren voor deze nieuwe boten in dienst zullen komen.

Ondertussen is de huidige Collinsklasse op leeftijd en wil de Australische marine het gat opvullen met vier of vijf Amerikaanse nucleaire onderzeeboten van de Virginiaklasse. Het gaat om gebruikte onderzeeboten. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie had al eerder aangegeven dat de onderzeebootwerven geen ruimte hadden om extra Virginia's te bouwen voor Australië.



San Diego
De Britse premier Rishi Sunak en zijn Australische collega Anthony Albanese ontmoetten elkaar gisteren al in Californië, waar zij diverse onderwerpen waaronder de oorlog in Oekraïne en de situatie in de Indo-Pacific met elkaar bespraken.

De twee zullen vandaag de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten en gedrieën om 14:00 uur lokale tijd (22:00 uur Nederlandse tijd) de gezamenlijke aankondiging doen.

HMS Ambush
De Britse onderzeeboot HMS Ambush, Astuteklasse onderzeeboot. Deze boot heeft een lengte van 97 meter en een diameter van 10,7 meter. (Foto: Britse marine)

'Meer dan 200 miljard Australische dollar'
Volgens Sky News Australia zal de Australische regering geen exact prijskaartje noemen dat aan het onderzeebootprogramma hangt. Het programma, dat meer dan 30 jaar zal lopen, gaat wel meer dan 200 miljard Australische dollar (124 miljard euro) kosten. Het gaat over de lange termijn om 0,1 procent van het Australische BBP per jaar.

Ook Britten investeren extra
Niet alleen de Australiërs zullen gaan investeren, ook de Britten gaan dat doen. Dat maakte Downing Street 10 gisteren bekend. De Britse regering trekt 5 miljard pond uit om als update van de Integrated Review van 2021. Met het aangepaste plan, 2023 Integrated Review Refrsh, wordt extra geld geïnvesteerd in "de vitale munitievoorraden, om de Britse nucleaire industrie te moderniseren en om de volgende fase van het AUKUS-onderzeebootprogramma te financieren."

China
Dat de drie landen intensief gaan samenwerken, heeft veel te maken met China. Australië is een van de belangrijke bondgenoten van de VS in de regio, al ligt het eiland hemelsbreed zo'n 4.000 km van China vandaan. Zowel Zuid-Korea als Japan opereren in het gebied ook met onderzeeboten, maar wel met dieselelektrische. Australië zal de eerste Amerikaanse bondgenoot in de regio dat met nucleaire onderzeeboten gaat opereren. De boten zullen vanaf onderzeebootbasis HMAS Stirling wel zo'n 6.000 km moeten varen om in de Zuid-Chinese Zee te komen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Australië en VK: samen nieuwe boten

Hoe AUKUS tot stand kwam

Australië, VS en VK: samen nucleaire onderzeeboten

Naval Group wint megacontract Australische onderzeeboten